Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii au atacat în Ucraina cu drone iraniene, iar acum marile puteri se unesc împotriva Iranului

drona ruseasca

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie intenţionează să discute, miercuri, despre transferurile de drone ale Iranului către Rusia în cadrul unei reuniuni închise a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat un oficial american pentru CNN.

Reuniunea are loc în contextul în care Rusia a lansat drone de fabricaţie iraniană împotriva oraşelor şi infrastructurii ucrainene, ucigând mai multe persoane, informează News.ro.

Cele trei ţări au declarat că transferul dronelor de fabricaţie iraniană reprezintă o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care restricţionează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran. Nu este clar dacă vor ridica acest punct specific în cadrul reuniunii de miercuri sau dacă vor face demersuri pentru a reveni asupra sancţiunilor impuse Iranului pentru transferurile de arme.

"Cred că aţi văzut probabil mai devreme astăzi, aliaţii noştri francezi şi britanici au oferit public evaluarea că furnizarea de către Iran a acestor UAV-uri către Rusia reprezintă o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, iar acest lucru este un lucru cu care suntem de acord", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU a fost legată de acordul nuclear iranian din 2015, iar elemente ale acestei rezoluţii, inclusiv o interdicţie privind transferul de arme convenţionale, au fost eliminate treptat în 2020.

Administraţia Trump a încercat să revină în mod unilateral la embargoul asupra armelor în septembrie 2021, iar administraţia Biden a informat Consiliul de Securitate al ONU că revine asupra acestor eforturi în februarie 2021.

Patel a precizat că Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU interzice transferul din Iran al tuturor articolelor, materialelor, echipamentelor şi bunurilor şi tehnologiilor, cu excepţia cazului în care este aprobat în prealabil de Consiliul de Securitate al ONU, de la caz la caz.

El a mai spus că raza de acţiune a dronelor, fiind mai mare de 300 km, le pune în situaţia de a încălca rezoluţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.