Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruşii au declanşat scandalul în Mongolia: Ce a făcut ministrul de externe de la Kremlin

lavrov

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a defilat îmbrăcat în ...blugi pe covorul roşu în timpul ceremoniei oficiale de primire organizată la sosirea pe aeroportul internaţional Ginghis Han din Ulan Bator săptămâna trecută pentru o vizită în Mongolia. Gestul său a fost calificat drept incident diplomatic de publicaţia japoneză The Diplomat, într-un articol publicat marţi.

Imaginile au circulat intens şi au atras comentarii pline de indignare. Comentatorul politic şi politicianul B. Tsogtgerel, din cadrul Partidului Poporului, a rezumat sentimentul predominant: "Purtarea unor haine cu care în mod normal te îmbraci acasă când repari instalaţiile sanitare semnifică intenţia de a umili, de a arăta lipsă de respect, într-un cuvânt, de a insulta. Blugii lui Lavrov au devenit expresia prestigiului internaţional mongol". Efortul ulterior al lui Lavrov de a repara prejudiciul - a apărut îmbrăcat impecabil la întâlnirea cu preşedintele mongol, Ţahiagiin Elbegdorj - a contat prea puţin pentru a restabili reputaţia ministrului de externe rus în ochii opiniei publice. Deşi vizita poate să fi devenit un important pas înainte spre un angajament mai profund între cele două ţări, publicul larg mongol nu îşi va aminti şi nu îi va păsa de acest lucru. Îşi va aminti doar de umilinţă, scrie autorul articolului, Serghei Radcenko, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea din Cardiff şi membru al Centrului Woodrow Wilson pentru oamenii de ştiinţă, din Washington.

Mongolii trăiesc în trecut, cultivând amintiri despre marele imperiu al lui Ginghis Han, când Mongolia era superputerea din Eurasia. Opt sute de ani mai târziu, urmaşii mândri ai şefului acestui imperiu sunt în general destul de săraci, chiar dependenţi pe cei doi vecini puternici ai lor, China şi Rusia. Din acest motiv, probabil, mongolii sunt hipersensibili la dispreţ. Ei sunt mereu în căutarea unor semne de intimidare şi lipsă de respect, interpretând chiar şi cea mai nevinovată omisiune drept o umilire intenţionată. Lavrov ar fi trebuit să ştie mai bine aceste lucruri, scrie Radcenko. Într-o serie de astfel de ''scăpări'' diplomatice, care au mai implicat China şi aceeaşi Rusie, semnatarul aminteşte şi ''experienţa nefericită'' din septembrie 2011 a preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, care într-o fotografie de grup a fluturat mâna acoperind faţa lui Elbegdorj. Obama şi-ar aminti probabil cu greu momentul, dar în Mongolia neglijenţa sa este încă percepută ca fiind una dintre cele mai profunde insulte.

Detaliile contează, mai ales când este vorba de o ţară extrem de naţionalistă şi extrem de mândră cum este Mongolia, insistă semnatarul articolului. Relaţia cu acest popor necesită o atenţie constantă la cele mai mici detalii, la ceremonie, la protocol. Dacă există o lecţie care se poate desprinde din micul ''accident'' al lui Lavrov, aceasta este importanţa crucială a respectării vecinilor. Pentru Rusia, ca şi pentru orice altă mare putere care de obicei şi-a dominat şi constrâns vecinii, asemenea lecţii vor avea nevoie de timp pentru a fi înţelese, conchide autorul, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.