Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii avertizează că negocierile cu SUA ar putea eșua după prima întâlnire: 'Americanii nu ar trebui să-şi facă iluzii în această privinţă'

rusia sua

Rusia a transmis duminica aceasta că nu va face niciun fel de concesii la presiunile SUA în cadrul negocierilor care urmează să aibă loc săptămâna viitoare pe tema crizei din Ucraina şi a solicitărilor Moscovei privind acordarea de garanţii de securitate din partea Occidentului şi a avertizat că există riscul ca negocierile să se încheie rapid, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters.

Mai multe runde de negocieri urmează să aibă loc săptămâna viitoare la Geneva, Bruxelles şi Viena, însă RIA l-a citat pe viceministrul de externe rus Serghei Riabkov care a spus că este foarte posibil ca discuţiile diplomatice să se încheie abrupt, după o singură întâlnire.

"Nu pot exclude nimic, acesta este un scenariu cât se poate de posibil şi americanii... nu ar trebui să-şi facă iluzii în această privinţă", a avertizat Riabkov, citat de RIA. "Evident, nu vom face niciun fel de concesii sub presiune şi pe fondul ameninţărilor proferate în mod constant de participanţii occidentali la viitoarele negocieri", a mai adăugat înaltul diplomat rus.

Desfăşurarea a mii de militari ruşi a alimentat temerile privind o intervenţie militară directă a Rusiei în ţara vecină Ucraina, după ce Moscova a anexat unilateral peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a sprijinit mişcările separatiste proruse din regiunea ucraineană Donbas.

La rândul ei, Rusia se teme că SUA şi aliaţii lor din NATO doresc o nouă extindere către est şi cere Washingtonului şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii conform cărora nu intenţionează să înarmeze Kievul sau să ameninţe frontierele Rusiei şi "orbita" sa, scrie EFE.

Şi, deşi noul focar de conflict din Kazahstan nu are legătură cu chestiunea ucraineană, simplul fapt că Rusia şi alte ţări aliate au trimis trupe în această ţară central-asiatică, la cererea guvernului kazah, a demonstrat capacitatea Moscovei de a continua să facă uz de tradiţionalele sale alianţe tocmai pe această "orbită".

Geneva va fi prima piatră de încercare a unor contacte între ruşi şi americani care vor continua miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles, în cadrul Consiliului NATO-Rusia, şi joi, 13 ianuarie, la Viena, în timpul întrevederii dintre reprezentanţii diplomaţiei ruse şi cei ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.