Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii cresc numărul și amploarea atacurilor mecanizate la sol/ Lipsa sistemelor occidentale, marea problemă a Ucrainei (ISW)

Roman Chop/Global Images Ukraine via Getty Images
razboi ucraina

Potrivit experților Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), rușii cresc numărul și amploarea atacurilor la sol mecanizate în unele zone ale frontului din Ucraina, notează ukrainskapravda.

Analistii indica ca in ultimele doua saptamani, fortele ruse par sa fi crescut numarul si amploarea atacurilor mecanizate la sol in anumite zone ale frontului, indicand o crestere generala marcata a numarului de atacuri mecanizate rusesti pe intregul teatru de operatii. .

 

Rușii pot crește ritmul general al operațiunilor lor ofensive în Ucraina

Intensificarea atacurilor mecanizate rusești are loc, de regulă, concomitent cu creșterea loviturilor cu rachete și cu drone asupra instalațiilor energetice ucrainene.

În acest sens, experții presupun că armata rusă ar putea intensifica loviturile pentru a presă în continuare comandamentul ucrainean pentru a desfășura sisteme de apărare aeriană în afara liniilor frontului, astfel încât să fie mai sigur pentru ei înșiși să întărească operațiunile aviatice pentru a sprijini operațiunile terestre.

 

Lipsa sistemelor occidentale, marea problemă a Ucrainei

Sursele ucrainene continuă să sublinieze că sosirea fragmentată și întârziată a noilor sisteme occidentale în Ucraina va permite forțelor ruse să se adapteze la acestea și să uniformizeze avantajele operaționale probabile pe care aceste sisteme le-ar putea oferi forțelor ucrainene.

Politico a raportat pe 3 aprilie că ofițerii superiori ucraineni au spus că noile sisteme occidentale sosesc prea târziu și în număr insuficient pentru a avea cel mai eficient impact operațional pe câmpul de luptă. În cazul unei noi ofensive rusești în vară, există un risc mare ca linia frontului să se prăbușească.

 

Situație sumbră

Ofițeri ucraineni de rang înalt au declarat pentru Politico, sub condiția anonimatului, că tabloul militar este sumbru, iar generalii ruși ar putea înregistra victorii oriunde decid să-și concentreze viitoarea ofensivă.

Ultimele declarații ale antreprenorului american Elon Musk cu privire la războiul din Ucraina au provocat rumoare. „Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult teritoriu va câștiga Rusia”, a spus el. Comentariile lui Musk au fost respinse, previzibil, de Kiev, dar pe de altă parte prognoza lui Musk nu este chiar atât de diferită de avertismentele îngrozitoare pe care președintele ucrainean le-a făcut în ultimele zile. Potrivit lui Volodimir Zelenski, în lipsa unui pachet militar care să ajungă rapid în Ucraina, pachet care nu poate fi deblocat din cauza luptelor politice din Congresul SUA,  forțele ucrainene vor trebui „să se întoarcă, să se retragă, pas cu pas, cu pași mici”.

Pe fondul slăbiciunii trupelor ucrainene, totul depinde acum de locul în care Rusia va decide să își lanseze ofensiva care se așteaptă să se petreacă în această vară. Într-o largă pre-ofensivă – care se întinde de la Harkov și Sumi în nord până la Odesa în sud – loviturile cu rachete și drone ale Rusiei au crescut în ultimele săptămâni, țintind infrastructura și făcând dificil de ghicit unde își va lovi Rusia cu întreaga forță.

Linia frontului, în real pericol

Și potrivit ofițerilor militari ucraineni de rang înalt care au servit sub generalul Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al forțelor armate ale Ucrainei, tabloul militar este sumbru.

Ofițerii au spus că există un mare risc ca linia frontului să se prăbușească oriunde generalii ruși decid să-și concentreze ofensiva. Datorită unei superiorități numerice a soldaților și datorită numărului bombelor aeriene dirijate care au spulberat pozițiile ucrainene de câteva săptămâni, Rusia va fi probabil capabilă să „penetreze linia frontului”, au mai spus aceștia, sub condiția anonimatului.

„Nu există nimic care să poată ajuta Ucraina acum, deoarece nu există tehnologii serioase capabile să compenseze Ucraina pentru masa mare de trupe pe care Rusia o va arunca probabil asupra noastră. Noi nu avem acele tehnologii, iar Occidentul nu le are  în număr suficient”, a declarat una dintre sursele militare de top pentru Politico.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.