Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruşii din Letonia au sărbătorit victoria sovieticilor asupra naziştilor

Letonia

Importanta minoritate rusă din Letonia s-a reunit miercuri la Riga pentru a aduce un omagiu soldaţilor Armatei Roşii căzuţi în luptă, la 73 de ani de la victoria sovieticilor asupra Germaniei naziste care a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP, conform agerpres.ro

Circa 20.000 de letoni de etnie rusă, potrivit poliţiei, au depus flori la controversatul Monument al Victoriei, în timp ce veteranii de război îşi purtau cu mândrie medaliile. 

Cunoscută sub numele de "Ziua Victoriei", 9 mai rămâne o dată care divizează în acest stat baltic. Ea nu este considerată ca o sărbătoare, letonii marcând oficial victoria asupra celui de-al Treilea Reich cu o zi mai devreme, pe 8 mai, potrivit tradiţiei din ţările Europei de Vest. 

Ruşii din ţară, aproximativ 30% din populaţia letonă - 1,9 milioane de persoane - văd în această zi, 9 mai 1945, înfrângerea Germaniei naziste, dar majoritatea letonilor o consideră ca începutul ocupaţiei sovietice care a durat aproape 50 de ani. 

URSS a pierdut aproape 27 de milioane de persoane în cel de-Al Doilea Război Mondial. Victoria din 1945 a fost ridicată la rang de mit fondator al patriotismului din Rusia, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.