Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii imunizați cu seruri locale nu vor putea intra în SUA

Sputnik
Sputnik-avion

Începând de luni, 8 noiembrie, intră în vigoare noile reguli de admitere a călătorilor în SUA, conform cărora străinii care sosesc în țară vor trebui să prezinte un certificat de vaccinare cu unul dintre cele șase vaccinuri aprobate în SUA sau Europa.

Sputnik, precum și alte două vaccinuri dezvoltate în Rusia, nu sunt autorizate de autoritățile de reglementare americane și de Asociația Mondială a Sănătății, transmite realitatea.md.

Conform noilor reguli, începând de luni, toți străinii care călătoresc în Statele Unite cu vize de nonimigrant vor trebui să prezinte un certificat de vaccinare.

Există șase vaccinuri listate pe site-ul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și acceptate la granița americană. Printre acestea se numără Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech și Moderna aprobate de autoritățile de reglementare americane, precum și AstraZeneca/Covishield, Sinopharm și Sinovac aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În Rusia, doar vaccinurile locale sunt utilizate în mod masiv: acestea sunt Sputnik, KoviVak și EpiVacKorona.

„Dacă sunteți vaccinat cu un vaccin COVID-19 care nu este aprobat de FDA sau listat pentru utilizare de urgență de către OMS, puteți să vă vaccinați din nou cu un vaccin COVID-19 aprobat de FDA sau OMS”, a spus un responsabil din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Călătorii care decid să vaccineze unul dintre cele șase vaccinuri luate la intrarea în Statele Unite trebuie să aștepte cel puțin 28 de zile după ultima doză din vaccinul anterior pe care l-au primit și care nu a fost aprobat de autoritățile de reglementare americane sau europene.

Serviciul Vamal și Protecției Frontierelor (CBP) din SUA a informat că se vor ghida după regulile anunțate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor cu privire la deținerea unui certificat de vaccinare pentru unul dintre cele șase vaccinuri necesare pentru a intra în țară.

Reguli similare se aplică atât pentru traficul aerian, cât și pentru intrarea în Statele Unite peste granița terestră, a spus CBP.

„Oamenii sunt considerați complet vaccinați după două săptămâni de la primirea dozei finale a unui vaccin aprobat de OMS sau FDA”, a spus serviciul de presă al ministerului.

Cine nu va fi afectat de restricție

Aeroflot, singurul transportator aerian care oferă zboruri directe între Statele Unite și Federația Rusă, ai cărui piloți și însoțitori, conform rapoartelor presei ruse, sunt în mare parte vaccinați de Sputnik, nu va fi supus restricțiilor.

„Acest decret prezidențial și regulile CDC exclud membrii echipajului companiilor aeriene dacă aderă la toate celelalte protocoale standard de prevenire a COVID-19”, a spus Serviciul Vamal și Protecției Frontierelor din SUA.

Lista excepțiilor, pe lângă cetățenii și rezidenții Statelor Unite, include și participanții la studiile clinice ale anumitor vaccinuri împotriva COVID-19; persoanele pentru care vaccinarea este contraindicată din motive medicale; Persoanele care călătoresc în Statele Unite din motive de urgență sau umanitare și călătorii cu vize non-turistice din țări în care accesul la vaccin este restricționat (cu o rată de vaccinare mai mică de 10%).

Începând cu 25 octombrie, lista țărilor cu acces limitat la vaccinuri include 50 de țări, inclusiv Afganistan, Irak, Egipt, o serie de state africane, precum și Armenia. Toți călătorii vaccinați li se va cere în continuare să depună un test COVID-19 negativ efectuat în termen de trei zile de la plecare.

Un număr limitat de călători eligibili să intre în Statele Unite fără certificat de vaccinare vor trebui să furnizeze rezultatele unui test de coronavirus efectuat cu cel puțin 24 de ore înainte de plecare. Certificatul de vaccinare poate fi prezentat pe hârtie sau în format electronic.

Vaccinul Sputnik V va fi autorizat în SUA sau Europa?

Ziarul Washington Post a raportat anterior că noile reguli de intrare în Statele Unite vor afecta câteva sute de mii de ruși veniți în Statele Unite.

În ciuda relațiilor diplomatice dificile și a cererii limitate de călătorii internaționale, aproximativ 300.000 de ruși au vizitat Statele Unite în 2019, ultimul an pentru care sunt disponibile date.

Potrivit presei ruse, autoritățile ruse au declarat de mai multe ori că se așteaptă ca vaccinul Sputnik să fie autorizat în Statele Unite și Europa în viitorul apropiat.

Ziarul Vedomosti a reamintit că, pe 2 octombrie, ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, a declarat reporterilor că au rămas „unele proceduri administrative” înainte ca vaccinul rusesc să fie recunoscut în Statele Unite.

Alexander Gintsburg, directorul Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, a declarat într-un interviu acordat Vechernyaya Moskva că autorizarea Sputnikului de către OMS și Agenția Europeană pentru Medicamente a fost amânată din mai multe motive, inclusiv inconsecvența dintre legislația europeană și cea rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.