Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii joacă tare: Anunță prima misiune pe Lună după 1976

Korea Aerospace Research Institute (KARI)
luna1

Rusia a declarat luni că intenționează să lanseze un modul de aselenizare săptămâna aceasta, după mai multe întârzieri, sperând să se întoarcă pe Lună pentru prima dată în aproape cincizeci de ani, notează AFP.

Lansarea, care este programată pentru primele ore ale zilei de vineri, are loc în timp ce ofensiva Rusiei în Ucraina se întinde într-un al doilea an, declanșând tensiuni uriașe cu Occidentul.

Cu aterizatorul Luna-25, primul din Rusia din 1976, Moscova este dornică să repornească și să construiască pe un program lunar de pionierat din epoca sovietică.

Agenția spațială rusă a declarat că o rachetă Soyuz a fost asamblată la cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru lansarea Luna-25.

„Lansarea are loc pe 11 august”, a spus Roscosmos într-un comunicat.

„Luna-25 va trebui să practice aterizarea moale, să ia și să analizeze mostre de sol și să efectueze cercetări științifice pe termen lung”, se adaugă declarația.

Landerul cu patru picioare, care cântărește aproximativ 800 de kilograme, este de așteptat să aterizeze în regiunea polului sud lunar. În schimb, majoritatea aterizărilor pe Lună au loc în apropierea ecuatorului lunar.

Lansarea este prima misiune a noului program lunar al Moscovei și vine în timp ce Rusia încearcă să consolideze cooperarea în spațiu cu China pe fondul rupturii legăturilor cu Occidentul.

După ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina anul trecut, Agenția Spațială Europeană (ESA) a declarat că nu va coopera cu Moscova la viitoarea lansare Luna-25, precum și la viitoarele misiuni 26 și 27.

În ciuda retragerii, Moscova a spus atunci că va continua cu planurile sale lunare și va înlocui echipamentele ESA cu instrumente științifice fabricate rusești.

Vorbind la cosmodromul Vostochny anul trecut, Putin a spus că Uniunea Sovietică a pus primul om în spațiu în 1961, în ciuda sancțiunilor „totale”. El a insistat că Moscova își va dezvolta programul lunar în ciuda sancțiunilor occidentale actuale.

„Suntem ghidați de ambiția strămoșilor noștri de a merge înainte, în ciuda oricăror dificultăți și a oricăror încercări de a ne împiedica în această mișcare din exterior”, a spus Putin atunci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.