Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii l-au citit pe Joe Biden și știu cum vor să provoace REVOLUȚIE în Rusia: 'A trecut cea mai importantă linie roșie în privința Rusiei'

T-online
Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit la sesiunea online a Conferinței de Securitate de la München, dedicată relațiilor dintre Europa și Statele Unite. A fost primul discurs de politică externă rostit la un eveniment internațional, din momentul preluării mandatului. Liderul american a acuzat Rusia că intenționează să slăbească NATO și unitatea transatlantică și a promis să consolideze cele mai importante valori și puterea democrațiilor occidentale.

Rusia nu a fost subiectul Nr. 1 al discursului lui Biden – el a acordat mult mai multă atenție provocărilor pe care China le lansează asupra Occidentului. Cu toate acestea, președintele SUA a acordat o atenție deosebită și confruntării cu Moscova.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

”Putin încearcă să slăbească proiectul european și uniunea NATO, întrucât, pentru Kremlin, este mai simplu să intimidezi anumite țări decât să negociezi cu comunitatea transatlantică unită”, a spus Biden în intervenția sa. ”Autoritățile ruse vor ca alții să creadă că sistemul nostru este tot atât de corupt, dacă nu chiar mai corupt”.

În același timp, liderul american a apreciat că, totuși, colaborarea cu Rusia este posibilă. ”Nu trebuie să ne întoarcem la confruntarea blocurilor din perioada Războiului Rece; rivalitatea nu trebuie să excludă cooperarea pe chestiunile care ne vizează pe noi toți”, a declarat Biden, calificând drept un pas pozitiv decizia Moscovei și a Washingtonului de a prelungi Tratatului cu privire la reducerea armelor strategice ofensive (START-3), scrie vestidinrusia.ro.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Potrivit liderului american, astăzi, principala misiune a administrației sale este de a demonstra că sistemul politic democrat rămâne cel mai eficient. ”Democrațiile nu apar doar din întâmplare”, a spus el. ”Trebuie să demonstrăm că modelul nostru nu este o relicvă a trecutului”. În plus, el și-a anunțat intenția de a consolida valorile și puterea democrațiilor occidentale, inclusiv prin modernizarea forțelor armate și prin menținerea sprijinului militar acordat participanților europeni la NATO.

”De fapt, discursul lui Biden a avut un caracter declarativ”, a comentat, pentru ”Moskovski komsomoleț”, Vladimir Vasiliev, cercetător-șef la Institutul pentru SUA și Canada al Academiei de Științe a Rusiei. ”Esența lui este că Statele Unite revin la abordarea tradițională a parteneriatului transatlantic, trasată sub președinția lui Barack Obama. Actualul lider american a subliniat că NATO reprezintă piatra de temelie a securității Occidentului și a confirmat că Articolul 5 al Tratatului de la Washington, ce definește principiile apărării colective a Alianței, este de neclintit. Iar din acest punct de vedere, se poate trage concluzia că unul dintre obiectivele cheie ale discursului lui Joe Biden la Conferința de la München a fost acela de a-i liniști pe europeni. Să explice că, sub Trump, cooperarea SUA cu aliații săi a fost oarecum tensionată în ultimii patru ani turbulenți, care, însă, nu trebuie luați în seamă. Acum, pentru actuala conducere politică, problema securității și colaborarea vest-europeană reprezintă o prioritate principală”.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Am spus foarte clar că nu sunt adeptul creșterii taxelor, mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pentru a aduce venituri la buget’

Cu alte cuvinte, Europa nu mai trebuie să se gândească la autonomia ei strategică, a estimat politologul. Iar toate acele principii fundamentale, stabilite în acele vremuri din 1949, când a fost creată Alianța Nord-Atlantică, rămân în vigoare. De aceea, europenii nu trebuie să fie îngrijorați.

Expertul a menționat că nu mai puțin important în acest context a fost răspunsul președintelui francez Emmanuel Macron, care a respins pretențiile Americii conform cărora aceasta va continua să fie considerată garantul securității Europei. Potrivit acestuia, europenii, în orice caz, trebuie să-și păstreze independența strategică și politică.

Citește și: Situație dificilă pentru Călin Popescu-Tăriceanu: ÎCCJ a dat undă verde pentru începerea judecării pe fond

”Biden a trecut cea mai importantă linie roșie în privința Rusiei”, a continuat Vladimir Vasiliev. ”Nu-mi amintesc o altă situație, chiar și în anii Războiului Rece, când politicieni occidentali să fi atacat, personal, conducerea unei țări. O astfel de situație plasează definitiv problema încrederii între țările noastre la nivelul zero. În asemenea condiții de dispreț personal, care au apărut acum, nu poate fi vorba despre vreo cooperare punctuală. Pentru că trecerea la persoană demonstrează că Biden nu îl percepe pe Putin ca pe un partener pentru negocieri.

În această etapă, administrația Biden pornește de la conceptul schimbării de regim în privința Rusiei. Ea lasă foarte clar de înțeles că nu are de gând să aibă de-a face cu Putin și cu anturajul acestuia. Iar în acest sens, pentru americani este important să întrețină sentimentele anti-ruse și să le aducă în punctul de fierbere, după care să se retragă puțin, pentru a-i cupla la problemă pe aliații europeni. Mai mult, SUA intenționează să se îndepărteze de modelele confruntării americano-ruse directe și să implice țările din spațiul post-sovietic, în special Ucraina, Georgia, republicile central-asiatice. Washingtonul va descuraja Moscova pe tot perimetrul vecinilor ei”.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.