Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii lasă flancul nordic descoperit pentru a umple golurile de pe frontul ucrainean: Au aruncat aproape tot ce aveau în Ucraina

Al Jazeera
soldati rusi

De când a lansat pentru prima dată invazia Ucrainei, Moscova a relocat forțele militare de la bazele sale din Europa de Nord pentru a acoperi golurile din trupele care suferă pierderi mari și eșecuri pe câmpul de luptă împotriva trupelor ucrainene, notează FP.

Din 30.000 de soldați ruși estimați inițial care au staționat cândva la granița cu țările baltice și sudul Finlandei, până la 80% dintre ei au fost redirecționați în Ucraina, potrivit a trei înalți oficiali europeni  din apărare din regiune, lăsând Rusia doar cu un echipaj schelet în ceea ce privește a fost cândva cea mai densă concentrație de forță militară cu care se confruntă teritoriul NATO.

„Retragerea pe care am observat-o din această regiune în ultimele șapte luni este foarte semnificativă”, a spus un oficial nordic înalt al apărării, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni militare sensibile. „Rusia a avut această poziție a forței terestre cu care ne confruntă de zeci de ani, care acum a dispărut efectiv.”

Oficialul a subliniat că puterea aeriană a Rusiei în regiune nu s-a schimbat și că flota de nord a Rusiei – bijuteria coroanei puterii sale navale, care are sediul în Peninsula Kola – a rămas relativ neatinsă. Dar Rusia mută alte echipamente militare de ultimă generație, inclusiv sisteme antiaeriene și rachete, departe de regiune în Ucraina, alături de trupele sale. Rusia pare să îndepărteze unele sisteme antiaeriene S-300 dintr-un inel de protecție din jurul Sankt-Petersburg, unul dintre cele mai mari orașe ale Rusiei care se află în apropierea graniței cu Finlanda, potrivit imaginilor din satelit obținute de instituția finlandeză Yle în această lună. O  bază de rachete din regiune, condusă de Regimentul 500 de rachete antiaeriene din Rusia părea să fie complet abandonată, potrivit imaginilor din satelit.

„Motivele sunt duble și destul de simple”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, pentru FP. „Aceste forțe au fost folosite pentru a genera suficientă putere de luptă pentru invazia inițială din februarie. Pe măsură ce forțele ruse sufereau pierderi grele în teatru, acestea au trebuit să fie înlocuite [și] restaurate în timpul luptei.”

Noile estimări privind schimbarea forțelor terestre aruncă o lumină asupra modului în care invazia Ucrainei și pierderile abrupte ale câmpului de luptă modifică harta militară a Europei cu mult dincolo de granițele Ucrainei. Acum, oficialii apărării din regiunea nordico-baltică se întreabă cum și când, Rusia și-ar putea reconstitui vreodată forțele militare de-a lungul flancului de nord-est al NATO, în special în condițiile în care Finlanda și Suedia sunt pregătite să se alăture NATO. Slovacia a devenit marți al 28-lea membru NATO care a ratificat aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, lăsând Turcia și Ungaria ultimele două țări din bloc care a aprobat următoarea rundă de extindere a NATO.

Actualii și foștii oficiali ai apărării americani și europeni care au discutat cu Politica externă au subliniat că Rusia rămâne o amenințare pe termen lung pentru regiune, în special pentru micile state baltice, și că se așteaptă ca Moscova să-și reconstituie forța militară în districtul militar de vest rusesc în pe termen lung, indiferent de modul în care decurge războiul din Ucraina.

„Au aruncat aproape tot ce aveau în Ucraina”, a declarat Jonatan Vseviov, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei. „Dar acesta este un mod foarte restrâns de a analiza amenințările. Amenințarea militară directă imediată [la adresa regiunii baltice] este evident scăzută în acest moment, deoarece nu există trupe profesioniste la granițele noastre. Dar asta nu înseamnă că Rusia nu este periculoasă.”

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută o mobilizare militară parțială a aproximativ 300.000 de recruți și a emis amenințări voalate cu privire la utilizarea armelor nucleare ale țării sale în cazul în care Occidentul va continua să trimită ajutor militar Ucrainei. Mulți analiști ai apărării din Occident au spus că Putin probabil că se apropie, dar sunt de acord că avertismentele subliniază că Moscova rămâne o amenințare pentru țările NATO, în ciuda eșecurilor sale militare costisitoare din Ucraina.

„Rusia este extrem de periculoasă, iar pericolul pe termen lung al Rusiei va depinde de rezultatul acestui război”, a adăugat el. „Dacă devine cazul că obțin cel puțin parțial ceva ce căutau în Ucraina, atunci prezicem vremuri extrem de dificile pentru noi toți din Europa.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.