Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii nu au plecat 'cu mâna goală' de la Cernobîl: Un oficial ucrainean susține că invadatorii au luat 200 de prizonieri de război

observatornews.ro
Cernobîl

Apar noi detalii despre retragerea trupelor rusești de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, pe care au cucerit-o pe 24 februarie, prima zi de război.

Primarul din Slavutych, orașul în care locuiesc cei mai mulți dintre muncitorii de la Cernobîl, a declarat pentru BBC că aproximativ 200 de membri ai gărzii naționale ucrainene - care se aflau printre cei blocați la centrală în timp ce aceasta se afla sub control rusesc - au fost probabil luați prizonieri de către trupele rusești la plecare.

„Îi considerăm prizonieri de război”, a declarat Iuri Fomichev, adăugând că aceștia nu au mai putut fi contactați de joi. „Lucrăm la un schimb de prizonieri”, a mai precizat acesta.

Nu este încă clar dacă trupele rusești au părăsit întreaga zonă de excludere de la Cernobîl sau doar zona imediată din jurul centralei, a spus Fomichev.

„Întreaga zonă Cernobîl este foarte mare. Nu o putem monitoriza pe toată - știm doar ce se întâmplă direct în jurul centralei, unde se află lucrătorii noștri.”

Potrivit primarului, situația din jurul centralei este prea nesigură pentru a permite ca actualii lucrători de la sit să fie înlocuiți de un nou grup de angajați.

Cernobîl a fost locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, când unul dintre reactoare a explodat.

În jurul centralei a fost instituită o zonă de excludere nelocuită de 4.000 de km pătrați pentru a proteja populația de radiații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.