Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii scot la bătaie cel mai nou tanc. De ce e special T-14 și care îi sunt performantele (Video)

TASS
T-14

La aproximativ nouă luni de când Rusia a lansat invazia Ucrainei, după ce a pierdut jumătate din tancurile principale de luptă (MBT), conform unor date ale Departamentului Apărării al SUA, fosta Armată Roșie este nevoită să ia măsuri radicale.

Astfel, după ce a trebuit să scoată din depozite tancuri, inclusiv T-62, care au fost introduse în serviciu în urmă cu 61 de ani, Kremlinul s-ar fi decis să riște și să arunce în luptă cea mai nouă mașină de luptă de acest fel, T-14 Armata.

Posibilitatea ca T-14 Armata să fie trimis în Ucraina a venit după ce pe „VK”, cea mai mare rețea de socializare din Rusia au apărut imagini cu tancul rusesc de ultimă generație pe un teren de antrenament de lângă Kazan pe care sunt instruiți bărbații mobilizați de Kremlin, arată armyrecognition.com.

Decizia Kremlinului de a trimite T-14 Armata este una riscantă deoarece occidentalii speră ca partea ucraineană să captureze un astfel de tanc pentru a fi „disecat” de specialiștii Aliați. Asta pentru că până acum T-14 Armata nu a fost testat în luptă și nu s-a putut observa cum se comportă în condiții de conflict real. Teoretic, din cele comunicate de fosta Armată Roșie, noul tanc rusesc pare unul performant, dar practic nu se știe cât de eficient este în luptă.

Declarativ, T-14 Armata pare să fie un tanc modern cu un design oarecum asemănător blindatelor de luptă occidentale. Are un echipaj format din trei militari care sunt plasați în corpul tancului, iar turela este operată telecomandat. Cu acest design, echipajul este amplasat într-o capsulă blindată care este izolată de muniție și combustibil, un aspect care ar putea crește semnificativ șansele de supraviețuire a echipajului dacă tancul este lovit.

T-14 Armata este înarmat cu o nouă generație de tun 2A82-1M cu țeava lisă de 125 milimetri, cu încărcător automat și 32 de proiectile gata de utilizare și este protejat inclusiv de un blindaj reactiv. T-14 Armata este propulsat de o turbină cu gaz care dezvoltă 1.500 CP cuplată la o transmisie automată cu 8 trepte.

Site-ul independent de informații open-source Oryx a documentat cu imagini video sau foto pierderile rusești de la începutul conflictului și a transmis că forțele Kremlinului au pierdut 1.503 de tancuri, inclusiv T-62, T-72, T-80 și T-90, acesta din urmă fiind, până acum, cea mai avansată astfel de mașină de luptă a Rusiei trimisă în Ucraina. Din acest total, 862 de tancuri au fost distruse, 56 au fost abandonate, 64 au suferit pagube și 521 au fost capturate de ucraineni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.