Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii vor să obțină 3 miliarde de dolari de la Finlanda: Rosatom trebuia să construiască o centrală nucleară la vecini, dar contractul a fost reziliat

globaldefensecorp.com
finlanda rusia

Corporația rusă de stat "Rosatom" a intentat șase procese în valoare de 3 miliarde de dolari după rezilierea contractului de construcție a centralei nucleare Hanhikivi-1 din Finlanda, a declarat compania într-un comunicat de presă citat de agenția Interfax.

„Informația conținută în interviul cu domnul Joakim Specht (directorul general al Fennovoima - IF - Finlanda), potrivit căreia Rosatom "nu a început încă un proces oficial" [proceduri judiciare], nu corespunde realității. Până în prezent, Rosatom a intentat deja șase procese în valoare totală de 3 miliarde de dolari”, transmite Rosatom, care nu dezvăluie detaliile proceselor.

După cum a declarat anterior directorul general al companiei finlandeze Fennovoima într-un interviu acordat Helsingin Sanomat, compania a început, la rândul său, o procedură de arbitraj împotriva Rosatom. Valoarea totală a creanțelor împotriva Rosatom este de aproximativ 2 miliarde de euro, din care 800 de milioane de euro reprezintă un avans plătit de Fennovoima în favoarea proiectului RAOS (structura finlandeză a Rosatom), a precizat Specht.

Potrivit acestuia, Rosatom a avertizat partea finlandeză la începutul anului 2022 cu privire la posibilele întârzieri ale proiectului. Exista riscul de a amâna proiectul cu mai mulți ani. Șeful Fennovoima citează acest lucru ca fiind unul dintre motivele pentru care Finlanda a refuzat să construiască centrala nucleară Hanhikivi-1.

Ruperea contractului

La începutul lunii mai, Fennovoima, deținută în proporție de 34% de Rosatom, a reziliat unilateral contractul de construcție a centralei nucleare Hanhikivi-1 cu structura RAOS a Rosatom, iar la sfârșitul lunii mai a retras cererea de obținere a licenței de construcție. Fennovioma s-a referit în decizia sa la faptul că în ultimii ani au existat întârzieri semnificative în implementarea proiectului, iar operațiunea militară rusă din Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze riscurile pentru acesta.

Corporația de stat Rosatom se așteaptă să recupereze integral costurile proiectului centralei nucleare Hanhikivi din Finlanda, al cărui contract a fost reziliat de partea finlandeză. Corporația este pregătită să se adreseze, la rândul său, arbitrajului internațional, a declarat directorul general al corporației ruse, Alexei Likhachev.

"Un singur proiect a fost oprit - centrala nucleară Hanhikivi din Finlanda. Situația este controversată din punct de vedere juridic și ne vom adresa arbitrajului internațional pentru a returna integral fondurile cheltuite. Există un precedent - proiectul bulgăresc Belene, pentru oprirea căruia am primit peste 600 de milioane de euro prin decizia arbitrajului internațional", a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.