Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusoaica Kamila Valieva, noua stea a patinajului artistic, a căzut testul antidoping. Visul ei olimpic s-a transformat într-un coșmar

olympics.com
kamila valieva

Senzația patinajului artistic Kamila Valieva a câștigat o medalie de aur după ce anterior a căzut la un test antidoping, iar oficialii olimpici vor lupta împotriva deciziei Rusiei de a o lăsa să concureze la Jocurile de iarnă, a declarat vineri International Testing Agency (ITA), citată de Reuters, scrie Mediafax.

Medalia de aur a tinerei de 15 ani și viitorul Jocurilor atârnă acum în balanță, în timp ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) încearcă să traseze o limită în ceea ce privește dopajul rusesc.

Sportivii ruși concurează la Jocurile de la Beijing fără steagul și imnul lor național, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei pentru încălcări anterioare.

Rusia a recunoscut unele deficiențe în punerea în aplicare a normelor antidoping, dar neagă că ar fi derulat un program de dopaj sponsorizat de stat.

Valieva a oferit unul dintre cele mai importante momente ale Jocurilor de la Beijing de până acum, când a reușit primele sărituri cvadruple ale unei patinatoare într-o competiție olimpică.

Visul ei olimpic s-a transformat într-un coșmar vineri, când ITA a dezvăluit public faptul că a fost depistată pozitiv pentru un medicament interzis pentru angină într-un eșantion de urină colectat de autoritățile ruse la campionatele naționale de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie.

Laboratorul de testare din Stockholm, Suedia, a raportat pe 8 februarie că proba ei a fost pozitivă, la o zi după ce a uimit lumea cu săriturile sale și a câștigat medalia de aur.

Nu a fost imediat clar de ce a existat o astfel de întârziere între test și rezultate, care i-a permis să călătorească la Beijing și să ia parte la prima dintre cele două probe ale sale.

CIO a precizat că acest caz a fost gestionat inițial de autoritățile de testare din Rusia și apoi de laboratorul acreditat de Agenția Mondială Antidoping.

Agenția rusă antidoping a impus o suspendare provizorie pentru Valieva după rezultatul din 8 februarie. Ea a făcut apel o zi mai târziu și interdicția i-a fost ridicată. Rușii nu au dezvăluit public motivul ridicării interdicției.

Acum, CIO va cere Tribunalului de Arbitraj Sportiv să anuleze decizia rușilor de a-i permite să concureze.

"Avem o politică 100% împotriva dopajului", a declarat vineri, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.