Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a copt PLANUL B la Cotroceni: cum va juca Iohannis, dacă pică alegerile anticipate/ SURSE

Președintele Klaus Iohannis și cei din PNL sunt conștienți că alegerile anticipate au șanse mici de materializare, iar la Cotroceni se stabilesc pașii următori. De altfel, președintele Klaus Iohannis a recunoscut că șansele pentru anticipate ”au scăzut sub 50%”.

Citește și: Guvernul INTERZICE românilor să-și mai crească porcii în propria gospodărie/ UPDATE

Surse din PNL ne-au explicat că unul dintre scenariile luate în calcul, după ce va pica Guvernul Cîțu în Parlament, este încredințarea mandatului de premier unui tehnocrat. Astfel, Klaus Iohannis va abandona scenariul alegerilor anticipate și va forța învestirea unui guvern de tehnocrați, dar susținut puternic de PNL.

Iohannis are motiv clar pentru care va apela la soluția unui tehnocrat. La guvernare, cei de la PNL se erodează și deja se vede în sondaje o scădere a intenției de vot. Un Guvern tehnocrat va mai îndepărta din presiunea pusă pe cei din PNL, iar partidul va putea intra în tranșee pentru alegerile parlamentare. Evident, orice gafă sau greșeală a Guvernului tehnocrat va fi decontată, dar nu la fel de puternic ca atunci când măsura poartă ștampila PNL.

În acest moment, PSD trage de timp în Parlament și este posibil ca termenul pentru anticipate să se împlinească în luna iulie. Liberalii nu vor sub nicio formă organizarea alegerilor parlamentare în plină perioadă de concedii. În mod tradițional, în această perioadă a anului, românii pleacă în concedii, iar liberalii riscă un mare eșec.

Calculele electorale sunt destul de simple la PNL: liberalii obțin un scor mai mare dacă prezența la vot este una mare. În schimb, PSD are un bazin electoral disciplinat, iar la o prezență scăzută la vot, scorul partidului va crește.

Rămâne de văzut cum se va juca în Parlament, asta pentru că, în acest moment, liberalii nu mai controlează jocul. PSD este partidul care va decide dacă vom avea sau nu anticipate, asta pentru că încă controlează structurile de conducere ale Parlamentului și pot bloca orice procedură.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.