Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a dat de gol Călin Popescu Tăriceanu în fața judecătorilor? Declarații din sala de judecată

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că, în anul 2008, a încetat relaţiile profesionale cu Dan Andronic şi omul de afaceri israelian Tal Silberstein, însă a continuat să discute cu aceştia subiecte cu caracter politic, cum ar fi organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu sau disputele dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat marţi, în calitate de inculpat, în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, scrie agerpres.ro.

Citește și: DESPĂRȚIRE-ȘOC între vedete: Janet Jackson s-a despărțit de soțul său, miliardarul qatarez Wissam al-Mana

"Nu recunosc săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzat în rechizitoriu şi mă consider nevinovat. Nu înţeleg acuzaţiile, acestea sunt fără fundament real. În declaraţia dată ca martor la DNA, în aprilie 2016, am răspuns întrebărilor procurorilor cu maximă bună-credinţă. Am relatat tot ce mi-am amintit în legătură cu aspectele despre care am fost întrebat. Speculaţiile şi afirmaţiile neconforme cu realitatea din rechizitoriu nu au fundament. Îmi menţin declaraţia de martor în ceea ce îl priveşte pe Remus Truică. Nu am vorbit niciodată cu el despre tranzacţiile de imobile ale lui Paul Lambrino şi nu am minţit în legătură cu acest lucru. Nu am discutat cu Tal Silberstein despre achiziţionarea de drepturi succesorale de la Paul Lambrino. De altfel, am declarat că simpatiile mele monarhice sunt îndreptate spre Casa Regală a României. Pe Paul Lambrino l-am întâlnit o singură dată în public, dar nu am discutat cu el despre retrocedări. Din interceptările de la dosar, am văzut că Paul Lambrino era la curent că eu am folosit în public epitetul de bastard, care este posibil jignitor, şi, de aceea, în declaraţiile sale mă considera potrivnic acţiunilor pe care le întreprindea", a spus Tăriceanu, în sala de judecată.

Citește și: PORNOGATE la vârful țării!

El a negat că Tal Silberstein i-ar fi cerut să-i facă cunoştinţă cu politicieni români, susţinând că a avut ocazional întâlniri cu acesta, în perioada 2008 - 2014, la care a participat şi Victor Ponta.

Pe de altă parte, Tăriceanu a explicat că, după anul 2008, a încetat legăturile cu Tal Silberstein şi Dan Andronic, după ce aceştia au început să ofere consultanţă preşedintelui de atunci Traian Băsescu.

Citește și: Nou dosar de corupție pentru Elena Udrea în urma denunțului fostei șefe AEP/ SURSE

"La DNA m-am referit la legăturile oficiale de consultanţă. Am constatat că în dosar au fost depuse înregistrări ale convorbirilor avute de mine cu Tal Silberstein şi Dan Andronic, între 2008 şi 2014, pe mandat de siguranţă naţională. Nu am fost întrebat de procuror dacă am mai discutat cu ei după anul 2008. Confirm că discuţiile cu ei interceptate sunt reale, în condiţiile în care ne mai întâlneam pentru a vorbi subiecte politice, dar fără să mai avem relaţii profesionale. În declaraţia de martor, am spus ca i-am întâlnit pe cei doi sporadic, ceea ce este adevărat. De exemplu, în anul 2012, m-am întâlnit cu Tal Silberstein pentru a discuta pe tema referendumului de demitere a preşedintelui. Într-o altă convorbire cu Tal Silberstein, care se află la dosar, subiectul a fost disputa politică dintre Ponta şi Antonescu. Convorbirile din 2012 erau în cea mai mare parte în perioada referendumului, pentru că mă interesa să iau pulsul politic şi Tal Silberstein îl consilia pe preşedintele de atunci", a adăugat preşedintele Senatului.

Citește și: Descoperire uriașă: o exoplanetă de mărimea Pământului cu atmosferă

El le-a mai spus judecătorilor că şi cu Dan Andronic s-a întâlnit sporadic după 2008, însă după ce a divorţat "a tăiat cu el orice relaţie de familie".

"Eu nu am minţit în legătură cu faptul că, după anul 2008, am mai vorbit cu Andronic, el era un apropiat al lui Traian Băsescu şi discuţiile cu el erau de natură politică. În declaraţia dată la DNA, am spus că am avut cu el o relaţie apropiată de familie, dar care s-a încheiat în 2008. Prin declaraţia mea de martor nu am încercat să împiedic nicio anchetă. Am răspuns onest şi de bună-credinţă întrebărilor care mi-au fost puse la DNA. Nu am avut în minte niciun moment să ascund natura relaţiilor mele cu Tal Silberstein şi Dan Andronic. În perioada în care am fost prim-ministru, nu am avut cunoştinţă de vreo posibilă activitate infracţională a acestora în procedurile de retrocedare şi, de aceea, nu am avut motiv să mint sau să ascund adevărul. Am senzaţia că procurorii încearcă să facă un proces de intenţii, care se bazează pe prezumţii, supoziţii, speculaţii şi afirmaţii tendenţioase şi, chiar mai rău, sunt afirmaţii false", a precizat Tăriceanu.

Citește și: Ilegalistul Oprea se reactiveaza din subsolul UNPR

Tot la acest termen, procurorul de şedinţă a cerut ascultarea în sala de judecată a interceptărilor de la dosar, însă judecătorii nu au fost de acord, pe motiv că Tăriceanu nu le contestă.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pe 25 aprilie, când va fi audiată fosta soţie a lui Tăriceanu, Ioana Valmar.

Citește și: `Mowgli girl`, fetița salvată de maimuțe, a învățat să meargă biped

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea, iar timp de opt luni procesul s-a desfăşurat în procedura de cameră preliminară.

În acelaşi dosar, Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce ar fi dat o declaraţie neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa".

Citește și: Concluzii surprinzătoare ale unui studiu american: unii copaci emit metan/ VIDEO

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Procurorii susţin că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Citește și: SEX în poliție: Au fost FILMAȚI când făceau SEX în timpul misiunii, când se comitea un jaf / VIDEO

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic şi Remus Truică, cu întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.