Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a dat prima lege de amnistie fiscală: Persoanele persecutate etnic vor păstra unele sume încasate necuvenit

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege în sensul exonerării de la plata sumelor considerate a fi încasate necuvenit reprezentând indemnizaţii acordate persoanelor persecutate etnic de către regimurile instaurate în România în perioada 1940 - 1945.

Deputații au decis exonerarea de la plata unor sume încasate necuvenit de persoane persecutate etnic, scrie mediafax.ro.

"Se aprobă exonerarea de la plată a sumelor reprezentând indemnizaţii acordate în temeiul Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sume considerate a fi încasate necuvenit şi pe care beneficiarii trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării, prin decizie, de către Casa de pensii a municipiului Bucureşti sau casele judeţene de pensiiori alte instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii", prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților.

Sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi nu se restituie, iar la data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează plata de către beneficiari a sumelor reprezentând indemnizaţii pentru care Casa de pensii a municipiului Bucureşti sau casele judeţene de pensii ori alte instituţii cu atribuţii de control au constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii, precum și orice formă de recuperare a acestora, mai prevede actul normativ.

Potrivit inițiatorilor, modificarea a fost introdusă „pentru a veni în sprijinul persoanelor beneficiare cărora li s-au constituit debite ca urmare a unor greşeli admnistrative”.

În dezbaterea care a avut loc marți pe marginea proiectului de lege, în plen, deputații au explicat că o doamnă de 105 ani, supraviețuitoare a Holocaustului, a primit o decizie de impunere prin care i-a fost luată o jumătate din pensie.

„Proiectul de lege aflat în discuţie astăzi vine să corecteze o situaţie deosebit de gravă. Un număr de supravieţuitori ai Holocaustului, din toată ţara, s-a trezit pus în situaţia în care, din cauza unor erori administrative, să trebuiască să returneze către stat diverse sume de bani. Este important de menţionat că această situaţie şi erorile administrative menţionate nu le aparţin, sunt nişte erori la care ei nu au avut nicio contribuţie. Şi singurul mod în care această situaţie putea fi corectată era printr-un proiect de lege. Şi este cel pe care îl dezbatem astăzi. Aş vrea doar să vă ofer un exemplu din cele pe care le-am primit. Este o doamnă care are, cred, 105 ani, dacă nu mă înşel, supravieţuitoare a Holocaustului, care a fost deportată la Auschwitz. Trăieşte, în prezent, în Cluj şi s-a trezit cu o decizie de impunere prin care practic i-a fost luată aproape jumătate din pensia pe care o primea, fără să aibă nicio vină. Proiectul şi amendamentele de astăzi vin să corecteze această situaţie”, a declarat deputatul evreilor, Silviu Vexler.

Președintele comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, a spus că proiectul se înscrie într-o serie de „amnistii fiscale”.

„Se înscrie acest tip de rezolvare - exonerarea de la plată a cetăţenilor pentru cauze care nu le pot fi imputate lor, ci mai degrabă funcţionarilor sau interpretărilor eronate ale legilor - se înscrie într-o serie mai lungă de amnistii fiscale, pe care Guvernele social-democrate le-au dat şi în 2015, şi în 2016... 2017, mă scuzaţi, cu referire chiar la pensii sau la indemnizaţiile pentru mame şi alte categorii de drepturi şi prestaţii sociale”, a precizat Solomon.

Camera Deputaților este cameră decizională pentru acest proiect legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.