Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a decis! Liga Araba isi face armata

liga araba

Şefii de stat din ţările Ligii Arabe, reuniţi duminică în staţiunea Sharm el-Sheikh din Egipt, au convenit asupra constituirii unei forţe militare comune a cărei misiune va fi în principal lupta împotriva 'grupărilor teroriste', a anunţat gazda summitului, preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, transmite AFP.

Detaliile acestei forţe şi obiectivele ei precise urmează să fie clarificate în cel mult o lună. Acest anunţ survine în timp ce o coaliţie alcătuită din zece state arabe şi condusă de Arabia Saudită a început joi o campanie de raiduri aeriene în Yemen împotriva rebelilor houthi sprijiniţi de Iran. Aceştia din urmă ocupă o mare parte din teritoriul yemenit, inclusiv capitala Sanaa, pe care autorităţile legitime au fost constrânse să o abandoneze.

Operaţiunea din Yemen este considerată un test pentru viitoarea forţă comună, dar nu se cunoaşte deocamdată dacă aceasta va fi angajată într-o intervenţie terestră în Yemen. Armata saudită a anunţat anterior că în stadiul actual sunt avute în vedere doar atacuri aeriene, iar secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a declarat la sfârşitul summitului din Egipt că raidurile vor continua până la înfrângerea totală a rebelilor houthi.

Organizaţia panarabă a atenţionat de mai multe luni asupra nevoii urgente de constituire a unei forţe comune al cărei obiectiv să fie combaterea grupărilor jihadiste, precum Statul Islamic din Siria şi Irak şi a celor din Libia sau peninsula Sinai. Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a fost cel mai activ în demersurile de concretizare a demersului, criza din Yemen fiind aparent factorul decisiv care a determinat statele arabe să treacă peste divergenţele ce le separă şi să convină asupra unui 'acord de principiu' pentru creare unei asemenea forţe.

Înţelegerea a fost aprobată de 21 dintre cei 22 de membri ai Ligii Arabe, Siria nefiind reprezentată la summitul de la Sharm el-Sheikh. Totuşi, unii analişti se tem că ar putea apărea obstacole când vor fi examinate detaliile forţei, întrucât între aceste state există în continuare puncte de vedere diferite, în special în ce priveşte obiectivele de urmărit. Astfel, în timp ce pentru Egipt obiectivul principal ar trebui să fie lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi a afiliatelor sale, Arabia Saudită consideră necesară în primul rând combaterea influenţei crescânde a Iranului în regiune.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.