Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a decis soarta bugetului din 2018: Liviu Dragnea şi Tăriceanu au anunţat noile măsuri şi când va fi acesta adoptat

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dragnea Tariceanu Dragnea

S-a decis soarta bugetului de stat pe anul viitor. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au anunţat când va fi acesta adoptat, dar şi ce măsuri va lua Guvernul şi Parlamentul în perioada imediat următoare. Chiar dacă se spunea că bugetul va fi în Parlament pe 1 noiembrie, procedura s-a amânat.

Citește și: Este oficial! Ce mare companie aeriană a eliminat taxa pentru bagajul de mână

Modificările la Codurile fiscal şi de procedură fiscală vor fi adoptate prin ordonanţă şi vor fi prezentate după şedinţa de Guvern, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, luni, după discuţii în coaliţia de guvernare pe tema proiecţiei bugetare pe 2018, desfăşurate la Vila Lac 1.

Citește și: Tudose face o nouă mutare: Ce funcție a primit consilierul său

"Am discutat despre realizarea infrastructurii mari. Despre parteneriatul public privat. Acest protect să fie adoptat prin OUG săptămâna asta sau cea viitoare. Se respectă ţintele de deficit pentru 2018. S-a discutat şi despre rectificarea pozitivă din acest an. Am discutat despre transferul contribuţiilor. Azi am transmis amendamentele pentru Split TVA la Senat. Codul Fiscal şi cel de procedură fiscală vor fi adoptate şi ele. Deficitul bugetar va fi sub 3%.

Citește și: Foarte interesant! Ce categorie de bugetari solicită Guvernului ieșirea la pensie cu trei ani mai devreme

Ne asumăm noi dacă e o mică întârziere a bugetului în parlament, dar e important să fie toate măurile de care s-a vorbit în acest proiect. În cursul lunii noiembrie bugetul va fi la Parlament. În primele zile ale lui decembrie va fi adoptat. Există suficientă înţelepciune la Guvern şi la mediul de afaceri. Sunt măsuri bune, nu măsuri care fac rău.

Vreau să accentuez o prevedere din Codul fiscal care trebuie modificată şi completată în sensul firesc. Majoritatea agenţilor economici, dacă nu toţi, au reclamat de-a lungul anilor că stau la bunul plac al controlorilor fiscali, decid ei, analizează ei dacă, de exemplu, pe un lanţ de TVA, atunci când trebuie să aprobe restituirea TVA, pot decide să nu restituie TVA dacă ei considerau că agentul economic respectiv ştia sau ar fi putut şti dacă undeva a patra sau a cincea firmă pe lanţ nu a fost în regulă cu plata TVA-ului. Noi am făcut o prevedere, care este firească, şi anume, controlorul fiscal poate refuza returnarea TVA dacă după administrarea probelor poate demonstra dincolo de orice îndoială că agentul economic ştia sau ar fi putut să ştie. Deci, se merge pe prezumţia de bună-credinţă pentru agentul economic şi cade în sarcina celui care controlează să demonstreze dincolo de orice îndoială că agentul economic respectiv este vinovat", a spus Dragnea.

Citește și: Numire controversată în Guvernul Tudose: Ce funcție a primit o fostă ‘secretară a lui Dragnea’

De partea cealaltă, Călin Popescu Tariceanu a vorbit despre blocarea angajărilor în sectorul bugetar, dar şi despre split TVA. "Am discutat despre necesitatea plafonării cheltuielilor la stat. Nu vor exista însă concedieri. Astea sunt bazaconii, enormităţi, dar e necesar un plafon la cheltuielile materiale. Avem nevoie de bani pentru investiţii. Avem nevoie de investiţii în sănătate şi în educaţie. Split TVA nu defavorizează mediul de afaceri, îi penalizează pe cei care nu plătesc taxele la buget la timp. Măsurile adoptate de către noi au fost apreciate", a spus Tăriceanu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.