Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a decis: Ucraina se va reconstrui cu banii europenilor, pe modelul menținerii afacerilor în pandemie

NEXTA
bombardamente ucraina

Banca Europeană de Investiţii (BEI) propune o structură de finanţare, folosită anterior în timpul pandemiei, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, cu investiţii de până la 100 de miliarde de euro (104,3 miliarde de dolari), conform unui document consultat de Reuters. Fondul fiduciar de tranzit (E-U GTF) ar urma să beneficieze de o contribuţie iniţială de 20 de miliarde de euro de la statele membre UE şi de la bugetul blocului comunitar, sub formă de granturi, credite şi garanţii.

În special garanţiile ar urma să aibă un efect de multiplicare, ducând la proiecte de infrastructură, în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, aproximativ jumătate din necesităţile imediate ale Ucrainei, se arată în document.

Propunerea BEI ar urma să fie prezentată luni, în prima zi a Conferinţei pentru Reconstrucţia Ucrainei, de la Lugano, Elveţia. BEI va propune un fond care va funcţiona precum cel folosit în timpul pandemiei, pentru garantarea finanţării IMM-urilor, fiind preconizată o sumă de 25 de miliarde de euro care să ducă la mobilizarea a 200 de miliarde de euro, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei. Banii din Fondul E-U GTF ar putea fi folosiţi pentru reconstrucţia podurilor, repararea sistemelor de apă potabilă sau a apelor reziduale, în special pentru oraşele a căror populaţie a crescut în urma migraţiei din alte părţi ale Ucrainei, după invazia Rusiei din 24 februarie.

De asemenea, proiectele ar putea sprijini exporturile Ucrainei sau infrastructurile sale digitale şi energetice şi ar putea încuraja companiile private care se tem că finanţarea investiţiilor în Ucraina este prea riscantă.

Şi ministrul britanic de Externe, Liz Truss, va prezenta luni un vast plan de sprijin pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstrucţia ţării odată ce războiul cu Rusia se va termina. În cursul Conferinţei pentru Reconstrucţia Ucrainei de la Lugano, Liz Truss va expune planurile Marii Britanii pentru a sprijini ţara pe termen scurt, prin ajutor umanitar, dar şi pe termen mai lung pentru a relansa economia ucraineană prin furnizarea de expertiză financiară şi economică britanică, a indicat duminică ministerul său într-un comunicat. Londra va sprijini în special reconstrucţia oraşului şi a regiunii Kiev, la cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat Foreign Office.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.