Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a făcut BLAT între Moscova şi Occident: Rusia a fost reprimită în APCE în schimbul eliberării marinarilor ucraineni

vladimir putin lumanare

Între Occident şi Rusia încă dinaintea învestirii lui Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei a existat un plan tacit potrivit căruia eliberarea marinarilor ucraineni şi înapoierea navelor capturate de Moscova anul trecut în urma unui incident produs în Marea Neagră trebuia să facă parte dintr-o înţelegere mai vastă, comentează vineri publicaţia Ukrainska Pravda, citată de agenţia de presă Unian.

În ciuda faptului că trebuia să-i elibereze pe marinarii ucraineni conform deciziei Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării, Federaţia Rusă a negociat concesii din partea Occidentului pentru punerea în aplicare a acestei decizii, se menţionează în comentariu. De altfel, Moscova afirmase anterior că problema marinarilor ucraineni depăşeşte jurisdicţia acestei instanţe şi ţine exclusiv de justiţia rusă, informează agerpres.ro.

Citește și: ÎCCJ a decis! Ce se întâmplă cu Sebastian Ghiță

Conform planului menţionat, Occidentul urma să repună Rusia în drepturi în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) fără niciun fel de restricţionări, în schimb Rusia trebuia să conceapă o schemă pentru eliberarea marinarilor ucraineni şi să permită accesul în Crimeea unei misiuni de monitorizare a Consiliului Europei. Desigur, Moscova se angaja să reia imediat plata cotizaţiilor către bugetul CE, unde a acumulat deja o datorie de aproximativ 70 de milioane de euro.

Potrivit Ukrainska Pravda, semnale despre o astfel de înţelegere au parvenit diplomaţilor ucraineni încă de la finalul preşedinţiei lui Petro Poroşenko, dar ca un fel de 'ultimatum', adică o 'ofertă care nu poate fi refuzată'.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Una dintre ticăloșiile PSD lovește iar. E crunt!

Volodimir Zelenski nu a minţit la conferinţa de presă, joi, când a spus că decizia privind reprimirea Rusiei la APCE a fost luată încă înainte ca el să-şi fi preluat mandatul, notează Unian.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au comunicat despre o astfel de înţelegere în timpul recentelor sale vizite oficiale pe care le-a întreprins la Berlin şi Paris în calitate de şef al statului, dar Germania şi Franţa nu au primit 'consimţământul' preşedintelui ucrainean pentru acest târg, subliniază Ukrainska Pravda.

Citește și: Și-a dat demisia în direct! Antena 1 rămâne fără cunoscuta prezentatoare

'Ei ne vând ceea ce au convenit deja cu Rusia', declarase la vremea respectivă pentru Ukrainska Pravda o sursă diplomatică ucraineană apropiată dosarului.

Moscova a fost sigură că ridicarea sancţiunilor APCE este ca şi rezolvată. Iar când Adunarea, strânsă în jurul francezilor şi a germanilor, mobilizată de aceştia, a adoptat decizia privind restituirea dreptului de vot pentru delegaţia rusă la APCE venise rândul Rusiei să treacă la acţiune.

Citește și: Ieșire furtunoasă a Olguței Vasilescu: ‘Era sub acoperire’

Tocmai în acest context a apărut nota Rusiei cu privire la eliberarea marinarilor ucraineni, desigur, după scenariu rusesc. Moscova a trimis acest document Kievului marţi seara, adică la o zi după prima decizie a APCE privind ridicarea sancţiunilor şi cu o zi înainte de al doilea vot, care a confirmat repunerea delegaţiei ruse în drepturi la APCE.

Potrivit presei ucrainene, Zelenski nu a ştiut într-adevăr dinainte despre această notă a Rusiei trimisă Kievului, mai ales că toate aceste negocieri din culise au avut loc fără participarea Ucrainei.

Citește și: Dezvăluirea care aruncă-n aer tot ce se spunea despre Liviu Dragnea! Informații din penitenciar

Dar este puţin probabil ca Berlinul şi Parisul, convenind acest aranjament cu Rusia, să fi ştiut detaliile juridice ale modului în care Moscova intenţionează eliberarea marinarilor ucraineni. Dar tocmai în detalii erau ascunse problemele.

În nota trimisă Kievului, Moscova cerea garanţii în scris din partea Ucrainei că după eliberarea celor 24 de marinari ucraineni aceştia se vor prezenta la un tribunal din Crimeea pentru a fi judecaţi în procesul pentru trecerea ilegală a frontierei ruse, 'în conformitate cu legislaţia rusă'.

Citește și: ÎCCJ a decis! Ce se întâmplă cu Sebastian Ghiță

Întrucât la 25 iunie a expirat termenul dat Rusiei de Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării (ITLOS) pentru eliberarea marinarilor ucraineni şi returnarea celor trei nave capturate anul trecut în Marea Neagră, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin, fără a-l informa pe preşedintele Volodimir Zelenski, a trimis o notă de răspuns Moscovei în care a cerut să se conformeze deciziei instanţei internaţionale şi să elibereze marinarii 'imediat şi necondiţionat'.

Prin felul în care îşi formulase oferta, Rusia dorea ca Ucraina să recunoască de facto jurisdicţia Federaţiei Ruse asupra peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, scrie presa ucraineană.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Una dintre ticăloșiile PSD lovește iar. E crunt!

Preşedintele Zelenski a fost indignat că Pavlo Klimkin a răspuns la nota MAE rus fără să se consulte cu el, apreciind că 'nota de răspuns' a diplomaţiei ucrainene ar putea submina eforturile de eliberare a marinarilor.

Ca răspuns la atacul preşedintelui, Klimkin a publicat ambele documente - nota primită din partea Moscovei şi răspunsul dat de ministerul pe care îl păstoreşte. Potrivit acestuia, 'nota rusă este o capcană' pusă la cale 'pentru marinarii noştri, pentru echipa noastră juridică şi diplomatică, pentru conducerea ţării', notează Unian.

Citește și: Și-a dat demisia în direct! Antena 1 rămâne fără cunoscuta prezentatoare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.