Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a găsit 'acarul păun', după unul dintre cele mai sângeroase atentate din istoria SUA

Twitter
texas

Districtul şcolar Uvalde l-a concediat, miercuri, pe şeful Poliţiei, Pete Arredondo, el devenind primul poliţist care îşi pierde slujba în urma răspunsului ezitant şi stângaci al forţelor de ordine la o şcoală elementară din Texas, unde un bărbat înarmat a ucis 19 elevi şi doi profesori, într-o sală de clasa a patra. Pete Arredondo a apărat răspunsul Poliţiei la masacru într-o scrisoare de 17 pagini, în care a atacat oficiali ai statului, potrivit The Guardian.

Într-un vot unanim, care a avut loc după câteva luni de solicitări repetate privind demiterea sa, Consiliul Director al Districtului şcolar Uvalde l-a concediat pe Arredondo, într-un amfiteatru în care s-au aflat părinţi şi supravieţuitori ai masacrului din 24 mai. Concedierea sa a venit la exact trei luni de la unul dintre cele mai mortale atacuri armate în şcoli din istoria SUA, informează News.ro.

Arredondo, care s-a aflat în concediu din 22 iunie, a fost supus unei analize amănunţite după ce aproape 400 de poliţişti s-au grăbit la şcoală, dar au aşteptat mai mult de o oră pentru a-l confrunta pe tânărul de 18 ani care era înarmat, într-o sală de clasa a patra, chiar în timp ce părinţii aflaţi afară i-au implorat să acţioneze.

Poliţia naţională şi un raport de cercetare acuzator, publicat în iulie, l-au criticat pe şeful Poliţiei din districtul şcolar cu aproximativ 4.000 de elevi pentru că nu a preluat controlul şi nu a ordonat pătrunderea în clasă mai devreme, pierzând timp pentru a căuta o cheie pentru o uşă care, cel mai probabil, nu era încuiată.

Arredondo nu a participat la şedinţa Consiliului Director, dar a făcut publică, prin intermediul avocatului său, o scrisoare de 17 pagini, sfidătoare, în care a atacat oficiali ai statului, a apărat reacţia Poliţiei la masacrul din 24 mai şi a acuzat Consiliul şcolii că i-a pus în pericol siguranţa întrucât nu i-a permis să vină înarmat la şedinţă, menţionând că a primit ameninţări cu moartea.

"Arredondo nu va participa la propriul linşaj public, ilegal şi neconstituţional", a arătat, în declaraţie, avocatul său, George Hyde.

Când s-a aflat că Arredondo nu va participa la şedinţă, unele persoane din public, inclusiv părinţi ai victimelor, au strigat: "Laşul" şi "Cum rămâne cu copiii noştri?".

Avocatul lui Arredondo a arătat, în declaraţie, că acesta este tratat ca "ţap ispăşitor". Hyde a acuzat Districtul şcolar că nu a fost pregătit pentru un atacator şi a descris acţiunile întreprinse de Arredondo şi de ceilalţi câteva sute de poliţişti la locul incidentului ca "rezonabile".

Forţe de ordine înarmate puternic au ajuns la şcoală la câteva minute de la atac, dar Poliţia nu a intrat în clasă şi nu l-a confruntat pe atacator pentru mai bine de o oră, răspuns care a fost criticat pe scară largă ca un eşec în a pune în aplicare protocolul pentru "atacator activ" pus la punct după atacul armat din 1999 de la şcoala din Columbine.

Dar avocatul lui Arredondo a argumentat că o abordare mai agresivă a forţelor de ordine faţă de atacatorul din clasă ar fi putut avea ca rezultat "un schimb de focuri cu poliţiştii" şi o ploaie de gloanţe care ar fi putut provoca moartea a "20 sau 30 de copii aflaţi de cealaltă parte a holului", inclusiv unii ucişi probabil de gloanţe ale Poliţiei.

"Arredondo a acţionat corect", a susţinut el.

Avocatul şefului Poliţiei a argumentat: "Dacă districtul ridica garduri de 1,82 metri în jurul şcolii, lăsând doar o intrare/ieşire, putea fi altfel. Dacă angajaţii şcolii făceau ce li s-a spus şi ţineau întotdeauna uşile încuiate în timpul orelor, cum a stabilit Poliţia districtuală, putea fi altfel".

Hyde l-a numit pe Arredondo "un lider şi un poliţist curajos care, împreună cu toate forţele de ordine care au intervenit, ar trebui să fie sărbătorit pentru vieţile salvate, în loc să fie calomniat pentru cei la care nu au putut ajunge la timp".

Hyde nu a oferit imediat o reacţie la vestea demiterii lui Arredondo.

Oficialii şcolii din Uvalde s-au aflat sub presiune crescândă din partea familiilor victimelor şi membrilor comunităţii, mulţi cerând concedierea lui Arredondo. Comisarul Hal Harrell a încercat să îl concedieze pe Arredondo prima dată în iulie, dar a amânat decizia la cererea avocatului şefului Poliţiei.

Printre participanţii la şedinţa de miercuri a fost Ruben Torres, tatăl lui Chloe Torres, care a supravieţuit focurilor de armă în sala 112 a şcolii. El a spus că, fiind fost puşcaş marin, a făcut un jurământ pe care l-a îndeplinit cu credinţă şi nu înţelege de ce poliţiştii nu au acţionat când conducerea a eşuat.

Fiica sa, fiind foarte tânără, "are dificultăţi în a face faţă acestui eveniment îngrozitor", a spus Torres.

Concedierea lui Arredondo a fost "prima victorie" pentru familiile victimelor, a spus Nikki Cross, care şi-a pierdut nepotul în vârstă de zece ani în atac. "Trebuie să îi concedieze pe restul acum", a afirmat ea, la şedinţă.

Departamentul de siguranţă publică din Texas, care a avut peste 90 de forţe la incident, a deschis de asemenea o investigaţie internă privind răspunsul Poliţiei.

Cum se obişnuieşte după atacuri armate în şcoli din Statele Unite, oficialii au început să întărească clădirile şcolilor împotriva unui atac, în loc să dea legi privind controlul armelor.

Noile măsuri pentru a îmbunătăţi siguranţa şcolară în Uvalde includ "garduri de perimetru de 2,4 metri înălţime, care nu pot fi escaladate" la campusurile şcolilor elementare, gimnaziale şi licee, potrivit districtului şcolar. Oficialii spun că au instalat camere de supraveghere suplimentare, că au modernizat încuietorile şi au întărit antrenamentele pentru personal şi îmbunătăţesc comunicarea.

Totuşi, potrivit rapoartelor de progres ale districtului, marţi nu era ridicat niciun gard la şase din ele opt campusuri unde era stabilit şi camerele au fost instalate doar la liceu. Unele progrese privind încuietorile au fost făcute la trei din opt campusuri, iar îmbunătăţirea comunicării a fost marcată ca pe jumătate realizată la fiecare campus.

Oficialii şcolii au spus că acel campus al şcolii elementare Robb de pe strada Old Carrizo nu va mai fi folosit. În schimb, celelalte campusuri din Uvalde vor fi clase temporare pentru elevii şcolii elementare, dintre care nu toţi sunt dornicisă revină fizic la şcoală, după atac.

Oficialii şcolii au anunţat că vor fi organizate cursuri online, dar districtul nu a precizat câţi elevi vor participa virtual.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.