Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a lansat documentarul 'Wild Danube'

basilica.ro
dunarea delta dunarii

Producătorul britanic de televiziune Charlie Ottley a lansat, luni după-amiază, la Tulcea, documentarul "Wild Danube", realizat în ultimul an în Delta Dunării, filmul urmând să fie prezentat anul viitor şi pe BBC.

Filmul surprinde Delta în cele patru anotimpuri şi prezintă rezervaţia atât cu biodiversitatea ei, cât şi cu problemele cu care se confruntă comunităţile.

"Ar trebui să existe o comunicare între toate autorităţile care au grijă de Deltă. Cred că suntem cu toţii de acord că este vital să protejăm biodiversitatea, dar de asemenea este important să-i protejăm şi pe oamenii care trăiesc aici. Filmul nostru este despre cum poţi obţine echilibrul între nevoile oamenilor şi ecosistemele naturale. Aici, se poate face turism, poate să fie şi piscicultură, iar aceste activităţi pot să coexiste, fără să fie în detrimentul naturii. Delta este nu doar bijuteria de pe coroana României, în turism sau în biodiversitate. Este şi un loc care trebuie protejat pentru viitor", a declarat Charlie Ottley.

El a pledat pentru ca pescarii să fie mai bine plătiţi, iar turismul să fie făcut responsabil.

"Pescarii nu îşi pot întreţine familiile, ceea ce îi forţează să se ocupe cu recoltatul stufului sau braconajul. Turismul poate fi acea sursă de venit doar dacă este făcut responsabil faţă de peisajul arhitectural existent. Dacă nu vom face asta, vom începe să distrugem acest loc şi va arăta ca Torremolinos sau Mamaia. Şi nu avem nevoie de asta. Delta Dunării este prea preţioasă, prea frumoasă şi are nevoie să fie protejată şi promovată în modul potrivit", a mai spus Charlie Otlley.

Producătorul de televiziune britanic şi-a exprimat speranţa de a continua colaborarea pentru a promova Delta Dunării ca Amazonul Europei, lucru confirmat şi de conducerea Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

"Sunt posibilităţi de a continua colaborarea, plecând de la un documentar legat de resursa piscicolă sau de gastronomie, de minorităţi. El decide însă ce se va întâmpla mai departe", a precizat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

În opinia sa, documentarul este o oportunitate importantă de a promova Delta în lume, dar şi un semnal de alarmă pentru autorităţi.

"Pe lângă frumuseţile naturii oferite de deltă, apar şi probleme legate de braconaj, managementul deşeurilor, de viaţa grea a locuitorilor deltei, de calitatea apei, lucru care ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru autorităţi, că nu se poate încontinuu aşa. Este pe de o parte încurajator că Charlie Ottley a abordat această perspectivă, dar nu este atât de bine pentru noi, românii, că trebuie să vină un britanic să facă acest lucru", a menţionat Ţibuleac.

Potrivit sursei, documentarul "Wild Danube" urmează să fie prezentat anul viitor pe BBC, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.