Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a lansat `Ghidul de bune practici alimentare pentru persoanele vârstnice aflate în grupă de risc - Diabetul Zaharat de tip II`!

Centrul pentru Seniori al Municipiului București
shje

Sala de Consiliu a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" a găzduit un eveniment editorial deosebit: lansarea în premieră a ”Ghidului de bune practici alimentare pentru persoanele vârstnice aflate în grupă de risc - Diabetul Zaharat de tip II”, un proiect editorial al Centrului pentru Seniori al Municipiului București, realizat în parteneriat cu Fundația ”Ana Aslan” Internațional și Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov.

Acest ghid atât de util mai ales seniorilor, care se va distribui gratuit, a fost elaborat de Dr. Oana Parlițeanu, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.

”Mulțumim seniorilor prezenți în număr mare la acest eveniment, invitaților speciali, partenerilor noștri și tuturor celor implicați în elaborarea și desăvârșirea acestui proiect editorial atât de necesar! La ora actuală, peste 2 milioane de români sunt diagnosticați cu această afecțiune și peste un milion și jumătate se află în așa-numita zonă de pre-diabet, adică în grupa de risc” - a spus Alexandra Dobre, Director General Centrul pentru Seniori al Municipiului București, în deschiderea conferinței. ”Este foarte important să avem parte de educație și de informare, de campanii de prevenție, mai ales în rândul seniorilor care se confruntă cu probleme financiare precare și cu o lipsă a accesului la informații. Mă bucur că acest ghid va ajunge prin intermediul medicilor de familie, la cât mai mulți bucureșteni care au reală nevoie de astfel de publicații și că am putut fi utili și de folos tuturor celor care au nevoie de noi.”

”Ghidul de bune practici alimentare pentru persoanele vârstnice aflate în grupă de risc - Diabetul Zaharat de tip II” propune stabilirea unui set de bune practici alimentare și stil de viață sănătos, în contextul susținerii conceptului de îmbătrânire activă.

Din cuprins, amintim: ”Factori de risc”, ”Implicațiile  Diabetului Zaharat de tip II”, ”Sfaturi pentru o viață sănătoasă”, ”Principii nutritive: glucide, lipide, proteine”, ”Fibrele alimentare”, ”Hidratarea”, ”Ceaiurile”, ”Mierea”,”Sarea”, ”Alcoolul” și ”Modele de dietă”.

Ghidul face parte din campania de informare, conștientizare și prevenție a diabetului zaharat de tip II intitulată ,,STOP DIABET! ALEGE SĂNATOS! Profilaxia începe de pe masa ta” inițată de Centrul pentru Seniori al Municipiului București. Campania a demarat pe 14 noiembrie 2021, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Luptei Împotriva Diabetului Zaharat. Atunci intrarea principală a Spitalului Clinic COLȚEA a fost iluminată în albastru, culoare-simbol a luptei împotriva diabetului zaharat.

La evenimentul de lansare au luat cuvântul, în ordine, Prof.Univ.Dr. Cătălina Poiană, Prorector U.M.F. “Carol Davila” Bucureşti, Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru, Șef Disciplina de Geriatrie și Gerontologie, U.M.F. ”Carol Davila” - Facultatea de Medicină, Președinte Fundația ,,Ana Aslan” International, Medic Primar Medicină Internă, Geriatrie și Gerontologie, Gerontopsihiatru la Spitalul de Boli Cronice ”Sf. Luca”, Dr. Rodica Tănăsescu, Vicepreședinte Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti - AMFB, Conf. Dr. Corina Zugravu și Dr. Mirela Nedelescu, reprezentantele Institutului Naţional de Sănătate Publică (Ministerul Sănătăţii) și, prin aplicația zoom, autoarea, Dr. Oana Parlițeanu.

Au fost prezente și Dr. Ioana Daciana Toma, Medic Primar Medicină de Familie, membră a Comitetului Director Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov A.M.F.B., Secretar și coordonator al Grupului de Diabet și Nutriție în cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei - S.N.M.F și Conf.Dr. Adela Iancu, Şef de Lucrări Medicină de Familie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București și membru supleant al A.M.F.B.

Mă aflu în fața dumneavoastră într-o dublă calitate, aceea de Prorector al UMF Carol Davila pe probleme de învățământ  postuniversitare, deci educația medicală continuă reprezintă una dintre principalele mele preocupări, dar și cea de medic endocrinolog, o specialitate foarte apropiată de subiectul întâlnirii de astăzi” – a spus Prof.Univ.Dr. Cătălina Poiană. ”Da, Diabetul zaharat de tip II este o boală cronică, netransmisibilă, a carei incidență este în creștere îngrijorătoare, iar ultimele cifre și statistici alarmante, spun totul. Ea poate fi controlată prin modificarea a stilului de viață, prin alimentație și mișcare și apoi prin intervenție farmacologică. Dar, până aici, trebuie stil de viață, o dietă corespunzătoare și exercițiu corect recomandat. Factorii de risc sunt foarte mari, iar capătul de listă este excesul ponderal și obezitatea! Legat de aceasta, sloganul din acest an al marcării Zilei Mondiale a Obezității a fost: Este timpul ca fiecare dintre noi să acționeaze în vederea reducerii excesului ponderal! Educația pentru sănătate și medicină preventivă sunt o prioritare, de aceea salut apariția acestei publicații și vă felicit pentru acest demers!”.

Lucrăm de trei ani împreună cu Centrul pentru Seniori al Muncipiului București, iar proiectele noastre legate de educație medicală continuă sunt extrem de importante pentru seniori, pentru adulții tineri și adulții vârstnici, cu un limbaj apropiat și înțelesul lor. Acest ghid este o încunuare a eforturilor echipelor noastre care au inițiat acest proiect editorial acum aproape un an” – a menționat Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru.

”Sper ca acest ghid să fie de folos pentru că este atât de simplu și de frumos ilustrat, ca o mică lecție de educație primară de care fiecare dintre noi are nevoie. Multumesc echipei care s-a ocupat de acest priect, o echipă multidisciplinară și multiinstituțională care și-a adus aportul așa cum a știut mai bine. Vom continua seria proiectelor și întâlnirilor de educație medicală organizate special pentru seniori și mă bucur că ne aflăm aici în forul suprem al Medicinei Românești!”.

”Găsesc acest ghid foarte util și chiar mă gândeam la faptul că, de peste treizeci de ani de când predau a fost și este mereu nevoie de astfel de publicații accesibile. Vă felicit pentru acest demers, mai ales că este dedicat  unei afecțiuni, care face parte dintre bolile necomunicabile, adică nu știi multă vreme că o ai, dacă nu ești bine informat și care este într-un trend ascendent în România, în Europa și în lume” – a declarat Conf. Dr. Corina Zugravu, reprezentanta Institutului Naţional de Sănătate Publică (Ministerul Sănătăţii).

”Rolul medicului de familie este esențial în managementul pacientului cu diabet de tip II și prin prisma explicațiilor pe care le oferă pacienților, mai ales celor vârstnici. Diabetul de tip II e din ce în ce mai frecvent după 50 de ani. Avem deja în România o prevalență de 10-11%, foarte mult, iar tendința este în creștere și, dacă nu luăm măsuri urgente, populația va suferi foarte tare. Diabetul zaharat este o boală cronică severă care dezvoltă alte afecțiuni și complicații importante, cu risc de boli cardiovasculare, reumatologice și AVC. De aceea, importantă este prevenția și nu în ultimul rând, informarea! De aceea salut apariția acestui ghid, o publicație necesară care trebuie să ajungă la cât mai multe persoane, mai cus eamă la seniori!” – a spus Dr. Rodica Tănăsescu,

Campania “STOP DIABET! ALEGE SĂNATOS! Profilaxia începe de pe masa ta”, cu impact important asupra seniorilor Capitalei, are ca scop informarea și conștientizarea persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani și nu numai, asupra pericolului reprezentat de creșterea incidenței acestui diagnostic, mai ales în rândul vârstnicilor, precum și educarea acestora în sensul alegerii unor bune practici alimentare de îngrijire și tratament. Proiectul are ca obiective principale:

  • conștientizarea seniorilor, dar și a publicului larg privind pericolul reprezentat de creșterea incindenței diabetului zaharat la nivel mondial, implicit național,
  • lansarea de programe educaționale
  • organizarea de acțiuni specifice.

Centrul pentru Seniori al Municipiului București este o instituție publică a Primăriei Capitalei, care se adresează persoanelor cu vârsta de cel puțin 50 de ani împliniți, cu domiciliul în Municipiul București, venind astfel în sprijinul acestora, prin creşterea confortului psihic, prin implicarea în activităţi care au caracter recreativ, cultural-educativ, cultural-religios, medical, socio-cultural și sportiv. Toate proiectele și programele initiate și derulate de Centrul pentru Seniori al Municipiului București pun accent pe nevoile actuale ale persoanelor vârstnice, impuse și de schimbările sociale survenite în contextul pandemic și ținând cont de provocările pe care seniorii au fost și sunt nevoiți să le depășească, de cele mai multe ori, singuri. Acestea au ca scop deschiderea de noi orizonturi de comunicare, socializare si informare pentru seniorii bucureșteni cărora li se oferă încrederea într-o comunitate în care și ei contează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.