Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a 'născut' liderul care îl poate doborî pe Volodimir Zelenski

newsweek.com
zelenski

Situația din Ucraina este una foarte complicată și asta nu doar din cauza războiului. Faptul că Volodimir Zelenski a luat decizia de a-l demite pe șeful armatei Ucrainei, Valery Zaluzhni, ar putea da naștere și unui război politic, în perspectiva alegerilor prezidențiale din Ucraina.

Valery Zaluzhni este extrem de popular în Ucraina, iar popularitatea sa a crescut exponențial în momentul în care l-a contrat direct pe Volodimir Zelenski. În acest context, Zaluzhni poate deveni un rival de temut pentru actualul președinte și poate capitaliza toate nemulțumirile ucrainenilor.

''O adevărată lovitură de scenă. Sunt foarte îngrijorat. Situația noastră militară este mult prea delicată, nu ne putem permite o destabilizare lacerantă la vârful statului. Zelenski a greșit când a ales să aibă acum confruntarea frontală cu Zalujni: ne pune în pericol capacitatea de a lupta'', rezumă Yaroslav Grizhak, unul dintre cei mai cunoscuți istorici și politologi ucraineni. Care explică: ''Motivele contrastului sunt multe. Populistul Zelenski este foarte sensibil la popularitatea lui Zalujni, care de un an l-a depășit cu peste 20 de puncte în popularitate. Cei doi bărbați au caractere foarte diferite, ceea ce îngreunează şi mai mult colaborarea: Zelenski este impulsiv, pasionat, caută cu orice preț victoriile militare, crede că îi poate convinge pe occidentali să trimită arme; Zaluzhni, în schimb, este un tip rece, calculat, care analizează situațiile în mod sistematic și reacționează în numele realismului celui mai nemilos''.

Pentru a înțelege mai multe, trebuie să mergem la rădăcinile problemei. Încă din primele ore ale invaziei ruse, clasa conducătoare ucraineană a ales să se unească în jurul președintelui în numele urgenței naționale și al unității. Nimeni nu a criticat legea marțială, care interzicea printre altele bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani să părăsească țara pentru a scăpa de armată. A fost un mare succes. Ţara a rezistat menghinei rusești. Deja în aprilie 2022, priceputul Zalujni reuşea să organizeze puținele resurse disponibile pentru a alunga coloanele lui Putin din regiunea Kiev. Între martie și mai a pierdut oraşul Mariupol și coridorul dintre Donbass, Crimeea ocupată și Herson; dar între septembrie și octombrie a triumfat în Est, a eliberat regiunea Harkov până în nordul Donbassului și a profitat de ajutorul american și european recucerind vestul Hersonului până la Nipro. Vara lui 2023 ar fi trebuit să încununeze succesele cu contraofensiva din Sud-Est care viza eliberarea cât mai multor zone ocupate.

Se anunță o criză uriașă în Ucraina

Directorul Centrului ucrainean pentru Studierea Problemelor Societății Civile, Vitali Kulik, a declarat pentru televiziunea TSN că, în perioada aprilie-mai a acestui an, Ucraina s-ar putea confrunta cu o criză politică, informează Rador Radio România.

Potrivit expertului, acest lucru ar urma să se întâmple în special din cauza tensiunii dintre șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, și președintele Volodimir Zelenski. "Ne așteptăm - iar studiile noastre indică acest lucru - să avem cea mai apropiată criză politică în lunile aprilie-mai. Va fi o criză de legitimitate. O criză a relațiilor, tensiuni între Bankova (sediul Administraţiei Prezidenţiale, n.r.) și autoguvernările locale, între blocul economic al executivului, fiscalizarea economiei şi afaceri, tensiuni în armată între generali şi soldaţi, tensiune între armată şi civili, tensiuni între oameni..." - notează expertul.

Vitali Kulik: „Schimbările de personal nu vor ajuta la ameliorarea acestor tensiuni!”

"Adică o masă de tot felul de tensiuni care nu ameliorează nimic, acele schimbări de cadre (este vorba despre 'marea resetare' anunţată de Zelenski, n.r.) se vor manifesta într-un fel sau altul în renașterea procesului politic... Marea problemă este legată de formele pe care le va lua această manifestare" - a adăugat Kulik Acesta nu exclude ca toate acestea să se poată manifesta prin proteste. "Prin urmare, în aprilie-mai, ne vom confrunta cu această criză și va trebui să depășim cumva această criză. Există modalități de a depăși această criză, există o oportunitate de a intra în ceva nou, dar va fi oare guvernarea pregătită pentru asta? Şi unde va mai fi atunci ratingul lui Zalujni?" - a conchis expertul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.