Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a redeschis Piața Sudului, cea mai modernă și cea mai sigură piață din România (Primăria Sectorului 4)

Primaria Sectorului 4
Piata Sudului

Vești bune pentru locuitorii Sectorului 4! Unul dintre cele mai importante obiective ale comunității a fost inagurat. Noua Piața Sudului și-a deschis, de astăzi, larg porțile, pentru un comerț civilizat și de unde oamenii să-și poată cumpăra alimente proaspete direct de la producători, la prețuri accesibile.

Zeci de chioșcuri și construcții provizorii, care funcționau ilegal pe domeniul public și care, în decursul anilor, au transformat tradiționala piață într-un adevărat bazar și într-un pol al infracționalității chiar în centrul sectorului, au fost demolate, pentru a face loc unui complex agro-alimentar dotat la cele mai înalte standarde și sigur pentru comercianți dar și pentru oamenii care se aprovizionează din acest loc.

Vezi și: Gabriel Mutu a anunțat execuția celei mai lungi piste de biciclete din România. Cum vor arăta pistele de pe Bulevardul Iulia Maniu

Nouă luni de zile au durat lucrările de modernizare și extindere a Pieței  Sudului, dar acum, oamenii spun că așteptarea a meritat. Și asta întrucât, începând de astăzi, aceștia pot găsi la Piața Sudului, atât cele mai moderne condiții și dotări pentru un comerț civilizat, cât și fructe și legume proaspete sau alimentele de bază, toate acestea regâsindu-se într-un singur loc, un nou ansamblu agro-alimentar, ce a fost refăcut din temelii și care, în momentul de față, este format din:

Corp 1 – Acesta este corpul central al noului ansamblu. Cu un regim de P+1 și cu o înălțime liberă generoasă la interior, de aproximativ 8.5 metri, acest spațiu are o arhitectură modernă, realizată pe o structură metalică în formă de arce, cu fațade vitrate și copertină de sticlă în zona de acces, care să permită o puternică iluminare naturală.

Acest corp este dedicat atât comerțului cu tarabe cât și comerțului cu magazine independente. În total, au fost amenajate 145 de tarabe pentru producătorii de fructe și legume, dispuse pe cele două nivele - 105 la parter și 40 la etaj,  precum și 37 spații comerciale, de unde oamenii se vor putea aproviziona cu  produse alimentare de bază, brânzeturi, produse din carne, de panificație, etc.. Mai mult, la etajul acestui corp, a fost amenajată o zonă de alimentație publică – restaurante, cafenele precum și zone de relaxare.

Corp C2 – este un pavilion cu spații de închiriat, aflat în lungul Străzii Nițu Vasile, în partea de Vest a amplasamentului, amenajat pentru comercializarea produselor fast-food, panificație, patiserie, cofetărie.

Corp C4 – Acesta este o clădire cu un regim de înălțime subsol+parter, amplasat lângă C1 și paralel cu C2. La parterul acestei zone au fost amenajate zone comerciale destinate închirierii, iar la subsol spații tehnice.

Însă, nu doar condițiile necesare unui comerț civilizat au fost considerabil îmbunătățite, ci și cele de siguranță în folosirea acestei piețe. Autorizată din punctul de vedere al securității la incediu, Piața Sudului dispune acum de toate dotările necesare pentru preintâmpinarea unei situații de urgență.

Astfel, în urma lucrărilor specifice, au fost montate sisteme de detecție și de stingere a incendiilor, sisteme de evacuare a fumului și, după caz, a gazelor fierbinți. Totodată, la realizarea construcțiilor, s-au folosit materiale ignifugate, care să asigure rezistența la foc și să nu favorizeze propagarea ușoară a incendiilor, iar căile de evacuare au fost dimensionate pentru evacuarea unor fluxuri mari de persoane și suplimentate cu ieșiri direct în exterior.

Cât privește respectarea cerințelor de igienă, sănătate publică și mediu, noul comlex agro-alimentar oferă acum toate condițiile necesare unui comerț civilizat, cu produse de calitate și sigure pentru sănătatea oamenilor. Pentru aceasta, în zona tarabelor au fost amenajate zone distincte cu fântâni pentru spălarea fructelor și legumelor, camere frigorifice pentru păstrarea produselor perisabile, au fost montate separatoare de grăsimi pentru evacuarea apelor uzate, au fost amenajate vestiare și grupuri sanitare distincte pentru personalul de deservire și clienți. Valoarea investiției este de 8 milioane de euro plus TVA.

De altfel, noul complex alimentar reprezintă un element central în reconfigurarea întregii zone de la Piața Sudului, care, în urma lucrărilor, a devenit una dintre cele mai atractive zone de relaxare și socializare din sector.

Dacă în anii trecuți, acest spațiu funcționa ca un pol al infracționalității chiar în mijlocul Sectorului 4, acum el a fost transformat într-o oază de verdeață de care se pot bucura cei care vin să-și facă cumpărăturile la Piata Sudului și nu numai.

Parcul Central, care a fost amenajat lângă piață, are o suprafață de aprox. 10.000 mp, este un spațiu verde generos, cu fântâni arteziene, cu mobilier urban modern și elemente de decor naturale în care oamenii se pot relaxa. Mai mult, datorită amplasării într-una dintre cele mai aglomerate zone din sector și în imediata apropiere a stațiilor de transport în comun, parcul va putea asigura și o gestionare eficientă a fluxurilor de pietoni, foarte ridicate, de altfel, la orele de vârf. 

Și tot pentru un trafic decent într-una dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei a fost construită și parcarea supraetajată de la Piața Sudului, dată în folosință deja, de la începutul acestui an. Cu o capacitate de peste 300 de locuri, dispuse pe trei nivele, această parcare are o dublă funcţiune, întrucât asigură atât deservirea celor care tranzitează zona şi caută un spaţiu de tip park&ride, pentru a-şi lăsa maşina în siguranţă şi pentru a traversa oraşul cu metroul, sau cu alte mijloace de transport în comun cât şi a celor care locuiesc în apropiere şi au nevoie de o parcare de reşedinţă.

”Fiecare pas înainte spre condiții civilizate de trai ne va aduce mai aproape de standardul pe care ni-l dorim pentru comunitatea noastră. Fiecare lumină aprinsă pe stradă, fiecare piață reabilitatată, fiecare școală renovată și securizată, fiecare spital construit, înseamnă tot mai puțină putere în mâinile celor certați cu legea, care s-au hrănit, pe ascuns sau la vedere, din ezitările celor care trebuiau să aplice legea. Nu voi permite, ca primar, ca roadele muncii noastre, împreună, cetățeni și administrație publică locală, să fie culese de astfel de entități sau de indivizi care s-au obișnuit să pescuiască în ape tulburi. V-am promis că se poate. Astăzi, aici, vă spun din nou și puteți vedea și voi că e posibil să facem împreună din sectorul 4 locul în care muncim, iubim, trăim alături de cei dragi în prosperitate și siguranță. Nu în ultimul rând doresc să le mulțumesc colegilor mei care s-au implicat în acest proiect, oameni fără de care aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza!”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.