Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a sucit Emmanuel Macron? Detaliu interesant din convorbirea cu Zelenski

politico.eu
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat în weekend angajamentul faţă de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de a oferi ”orice ajutor necesar Ucrainei în vederea unei restabiliri a suveranităţii şi integrităţii teritoriului său”, potrivit Palatului Élysée, relatează AFP. Recent, Emmanuel Macron a efectuat o vizită în China, iar la final spunea că implicarea Europei în războiul din Ucraina va slăbi continentul și ne va transforma în ”vasal” al SUA.

În cursul acestei convorbiri telefonice, preşedintele francez a ”prezentat situaţia coordonării europene în domeniul asistenţei militare, pentru a avea capacitatea de a răspunde nevoilor Ucrainei la timp”, a anunţat duminică preşedinţia franceză, în contextul în care Kievul se declară pregătit de o contraofensivă în vederea recuceririi teritoriilor cucerite de către Rusia.

Această contraofensivă poate avea loc în următoarele săptămâni, cu ajutorul materialului militar din Occident, după ce frontul a rămas relativ stabil în cursul acestei ierni.

”Cei doi şefi de stat au evocat, de asemenea, viitoarele reuniuni internţaionale şi mijloacele prin care acestea pot contribui la consolidarea susţinerii internaţionale a Ucrainei, confirmarea perspectivei sale europene şi promovarea securităţii şi stabilităţii în Europa”, anmunţă Palatul Élysée.

Preşedinţia franceză nu menţionează recenta convorbire la telefon a preşedintelui Volodimir Zelenski cu preşedintele chinez Xi Jinping, prima după declanşarea ostilităţilor de către Rusia, la 24 februarie 2022, o evoluţie diplomatică despre care Emmanuel Macron a spus că şi-o dorea.

S-a sucit Emmanuel Macron

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a schimbat total optica, după vizita la Beijing și întâlnirea cu Xi Jinping. Macron susține că Europa riscă să devină ”vasal” al SUA, iar implicarea în războiul din Ucraina și într-un potențial conflict în Taiwan ar constitui o greșeală uriașă.

„Dacă tensiunile dintre SUA și China se acutizează, nu vom avea nici timpul, nici resursele necesare pentru a ne finanța autonomia strategică și vom deveni vasali”, a declarat Emmanuel Macron, în contextul în care din ce în ce mai mulți europeni cer ca Europa să nu se mai implice în conflictul din Ucraina.

Mai mult, președintele Franței a declarat că „marele risc” cu care se confruntă Europa este că „se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să își construiască autonomia strategică”.

„Paradoxul ar fi că, cuprinși de panică, credem că suntem doar urmașii Americii”, a declarat Macron în interviu. „Întrebarea la care trebuie să răspundă europenii… Este în interesul nostru să accelerăm o criză în Taiwan? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți pe acest subiect și să ne luăm după agenda americană și după o reacție exagerată a Chinei”, a adăugat liderul Franței.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.