Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a votat! Guvernul dă bani marilor afaceriști din România

afacere

Executivul a adoptat, joi, o hotărâre de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, care realizează o investiţie iniţială cu valoare totală de minimum 4,5 milioane lei, fără TVA, respectiv echivalentul a un milion de euro, va fi reluată. Este una dintre măsurile de susţinere a economiei inclusă în pachetul ”Sprijin pentru România”, scrie News.ro.

Actul normativ modifică unele prevederi ale HG 807/2014, în vederea eficientizării procesului de implementare a schemei de ajutor de stat, respectiv finanţarea proiectelor de investiţii cu impact major în economie, precum şi diminuarea/eliminarea riscurilor de administrare ineficientă a resurselor umane şi financiare ale Ministerului Finanţelor, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Conform sursei citate, bugetul total al schemei de ajutor de stat, derulată în perioada 2014-2023, pentru emiterea acordurilor de finanţare, respectiv 2015-2028, pentru plata ajutorului de stat, este de 6,38 miliarde lei. Până în prezent, din bugetul total al schemei au mai rămas de angajat, pentru perioada martie 2022-decembrie 2023, circa 1,8 mld lei.

În momentul de faţă, se află în analiză cereri de acord de finanţare prin care se solicită ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei.

Începând din anul 2021, numărul de cereri de acord e finanţare a crescut constant, în acest an fiind emise 50 de acorduri de finanţare din totalul de 144 de acorduri emise până în prezent.

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiţie iniţială cu valoare totală de minimum 4,5 milioane lei, fără TVA, respective echivalentul a un milion de euro.

Principalele modificări vizează:

- introducerea unor sectoare eligibile care asigură orientarea resurselor financiare alocate schemei de ajutor de stat către sectoare de activitate care generează un efect multiplicator important în economie;

- analiza cererilor de acord pentru finanţare depuse într-o ordine determinate, pe baza unui punctaj stabilit în funcţie de anumite criterii care asigură atât atingerea obiectivului schemei cât şi încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz;

- modificarea duratei sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanţare la 30 zile lucrătoare, fapt care va da posibilitatea ca un număr cât mai mare de operatori economici să pregătească şi să depună cererile de acord pentru finanţare;

- transformarea termenului în care Ministerul Finanţelor anunţă deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanţare din zile calendaristice în zile lucrătoare fără a implica o modificare în sens real.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.