Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-au găsit dolari şi 'literatură prorusă' în mănăstirile din Kiev și nordul Ucrainei (serviciile secrete)

dw.com
manastire-ucraina

Cetăţeni ruşi au fost descoperiţi în mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei percheziţionate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a mai anunţat miercuri că în timpul acestor percheziţii a confiscat de acolo zeci de mii de dolari şi ''literatură prorusă'', transmite AFP, conform Agerpres.

Este vorba despre ''literatură prorusă, folosită pentru studii în seminariile şi şcolile parohiale, inclusiv pentru propaganda ''lumii ruse''''. Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit acest concept ideologic al ''lumii ruse'', care relativizează frontierele între naţiuni în numele unei comunităţi unite în jurul limbii ruse, în special pentru a justifica atacul asupra Ucrainei.

SBU spune că a găsit de asemenea în mănăstirile percheziţionate ''peste două milioane de grivne (circa 55.000 de dolari), plus 100.000 de dolari şi mii de ruble.

Percheziţiile au fost efectuate la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, care este sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, şi la alte două mănăstiri ale aceleiaşi biserici în nord-vestul Ucrainei, toate bănuite de legături cu Moscova.

În această operaţiune de combatere a ''activităţilor ilegale împotriva statului ucrainean (...), mai mult de 350 de edificii religioase şi 850 de persoane au fost minuţios controlate'', iar dintre aceste persoane 50 au fost ''supuse unor interogatorii aprofundate ale contraspionajului'', printre ele fiind şi cetăţeni ruşi, a detaliat SBU.

Serviciul de presă al Patriarhiei Moscovei a calificat această acţiune a autorităţilor ucrainene drept un ''act de intimidare'' împotriva credincioşilor ucraineni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.