Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sabin Sărmaș: România are o infrastructură de cyber extrem de puternică

Guvernul Romaniei
Sabin Sărmaș

Securitatea cibernetică este un subiect de actualitate pe fondul digitalizării din ce în ce mai puternice din numeroase domenii. În acest context, ”așa cum de foarte mulți ani se vorbește despre independența energetică a statelor sau a Uniunii Europene sau a unor regiuni, așa trebuie să vorbim tot mai mult despre suveranitatea digitală” a declarat Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației din Camera Deputaților. În opinia sa, suveranitatea digitală are două componente esențiale: suveranitatea infrastructurilor precum infrastructra 5G sau cea de tip cloud, respectiv suveranitatea datelorm care este cel puțin la fel de importantă, cele două fiind nedespărțite. Declarațiile au fost făcute în cadrul Cibersecurity Forum, organizat joi 25 martie de Financial Intelligence.

Sabin Sărmaș consideră că din fericire, România, pe lângă faptul că stă destul de bine în anumite zone, are și ”o infrastructură de cyber extrem de puternică, despre care se vorbește public în alte state”. În același timp, în plan legislativ România stă ”rezonabil”, dar pot fi aduse multe îmbunătățiri la legile care în momentul de față fac referire la securitatea cibernetică. Președintele comisiei pentru Tehnologia Informației a anunțat că va fi acordată în acest sens ”o atenție deosebită actului legislativ, reglementării cu privire la infrastructurile informatice de comunicații de interes național, în contextul dezvoltării rețelelor 5G”, fiind vorba de o reglementare care are prioritate atat la nivelul guvernului, cât și al parlamentului, de ea depinzând realizarea infrastructurii 5G în România.  Sabin Sărmaș crede că ”vom avea un agreement la nivel național, o lege care va transpune în definitiv și o parte din Memorandumul pe care îl avem cu Statele Unite, dar va viza și foarte multe aspecte tehnice, care vor crea un cadru pentru o securitate cibernetică puternică la nivelul României”.

Demnitarul a concluzionat subliniind că impactul legislativ, în toate domeniile cu care se confruntă românii, dar mai ales în ceea ce privește securitatea cibernetică este unul foarte puternic, ”pentru că nu putem să mișcăm absolut nimic în afara acestui cadru, sunt lucruri destul de tehnice care trebuie bine reglementate și care trebuie puse în acord cu strategiile și politicile europene construite zi de zi de comunitatea europeană”.

Proiectul legii 5G s-a aflat recent pe masa Consiliului Economic și Social. El urmează să fie adoptat de Guvern în perioada următoare. Se anticipează că Parlamentul va analiza uletrior prioritar proiectul astfel încât România să poată organiza cât mai repede în acest an licitația pentru spectrul de frecvențe 5G.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.