Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sahara Occidentală: Frontul Polisario condamnă ferm decizia preşedintului Trump, favorabilă Marocului

The Straits Time
Frontul Polisario Sahara Occidentala

Frontul Polisario, gruparea armată care a proclamat independenţă Saharei Occidentale, a denunţat cu fermitate joi decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Marocului asupra acestui teritoriu deşertic, informează AFP şi Reuters preluate de agerpres.

"Polisario şi guvernul saharian condamnă în termenii cei mai fermi faptul că preşedintele american în exerciţiu Donald Trump atribuie Marocului ceea ce nu îi aparţine" şi anume suveranitatea asupra fostei colonii spaniole, a declarat ministerul saharawi al informaţiilor într-un comunicat de presă trimis AFP.

Preşedintele Trump, al cărui mandat la Casa Albă se încheie pe 20 ianuarie, a declarat că a semnat joi o proclamaţie prin care recunoaşte suveranitatea marocană asupra teritoriului disputat, anunţând în acelaşi timp că autorităţile de la Rabat s-au angajat să normalizeze relaţiile cu Israelul.

"Decizia lui Trump nu schimbă cu nimic natura juridică a chestiunii deoarece comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale", se afirmă în declaraţie.

"Constituie o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite (...) şi a textelor fondatoare ale Uniunii Africane (UA) şi încetineşte eforturile comunităţii internaţionale ce vizează găsirea unei soluţii paşnice a conflictului dintre Republica Saharawi şi regatul Marocului", continuă textul.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că poziţia sa este "neschimbată" cu privire la Sahara Occidentală şi că "soluţia la această problemă poate fi găsită în continuare pe baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate".

În comunicatul său, Polisario îndeamnă ONU şi UA să "exercite presiuni asupra regatului Marocului pentru a pune capăt ocupaţiei Saharei Occidentale".

Chestiunea statutului Saharei Occidentale, considerată încă teritoriu ne-autonom de ONU în absenţa unei reglementări definitive, opune de zeci de ani Marocul separatiştilor din Frontul Polisario, susţinuţi de Algeria.

Frontul Polisario solicită un referendum privind autodeterminare, prevăzut de ONU, în timp ce Marocul, care controlează mai mult de două treimi din acest vast teritoriu deşertic, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa.

Negocierile conduse de ONU, în care sunt implicaţi Maroc, Frontul Polisario, Algeria şi Mauritania, sunt suspendate de luni de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.