Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salariul mediu brut a crescut cu 10,2% în decembrie

bani

Salariul mediu brut a crescut în decembrie cu 10,2%, la 2.930 lei, iar cel net a ajuns la 2.114 lei, cele mai mari câstiguri fiind înregistrate în fabricarea produselor de cocserie si a celor din prelucrarea titeiului, de 5.633 lei, iar cele mai mici în hoteluri si restaurante, de 1.165 lei.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%, iar indicele câstigului salarial real a fost de 114,4%, se arata într-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

Indicele câstigului salarial real a fost de 110,1% pentru decembrie 2015 fata de noiembrie. Comparativ cu octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 159,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mare fata de cel înregistrat în noiembrie 2015.

În decembrie, nivelul câstigului salarial mediu net a fost mai mare fata de noiembrie în majoritatea activitatilor din sectorul economic.

Cresterile câstigului salarial mediu net s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori încasarilor mai mari, în functie de contracte/proiecte. De asemenea, cresterile câstigului salarial mediu net au fost influentate în unele activitati economice si de încetarea contractelor de munca/disponibilizarile de salariati cu câstiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net au fost cu 43,9% în silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), între 35,5% si 40% în fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, activitati de editare. Totodata, salariile au crescut cu 21,5% - 29,5% în transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea hârtiei si a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) si fabricarea altor mijloace de transport.

Câstigurile au fost mai mari cu 15%-19% în industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale si alte activitati extractive.

Scaderile câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea în luna noiembrie 2015 de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. Cele mai semnificative scaderi ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitatile auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii, cu 6,1%, respectiv în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, cu 2,3%.

În sectorul bugetar au fost consemnate cresteri ale câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta în administratia publica (+10,7%), învatamânt (+9,4%), respectiv în sanatate si asistenta sociala (+4,0%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.