Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salariul minim în Europa: De la 2.508 euro în Luxemburg la 399 euro în Bulgaria / România mai pierde un loc în clasament

AdobeStock
euro-bani

România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria, dar rata medie anuală de creștere între iulie 2013 și iulie 2023 a fost cea mai mare: +12,9 %, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul statistic al UE, potrivit Economedia.

În iulie 2023, salariile minime din statele membre ale UE variau de la 399 de euro pe lună în Bulgaria la 2.508 euro pe lună în Luxemburg.

Cum variază salariile minime naționale în UE

Salariile minime în statele membre ale UE au variat de la 399 pe lună în Bulgaria la 2.508 de euro pe lună în Luxemburg.

La 1 iulie 2023, 22 din cele 27 de state membre ale UE aveau un salariu minim național, inclusiv Cipru (de la 1 ianuarie 2023). Țările UE care nu aveau un salariu minim național erau Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia. Salariile minime lunare variază foarte mult de la un stat membru la altul, de la 399 EUR în Bulgaria la 2 508 EUR în Luxemburg.

Dintre cele nouă țări candidate și potențial candidate, șapte aveau un salariu minim național (Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Serbia, Turcia, Ucraina și Moldova), ceea ce nu era cazul Bosniei și Herțegovinei și nici al Kosovo.

Pe baza nivelului salariilor minime lunare brute naționale aplicabile la 1 iulie 2023, exprimate în euro, statele membre ale UE în cauză pot fi clasificate în trei grupe diferite.

  • Grupul 1, cu un salariu minim național de peste 1 500 EUR pe lună. Acest grup include: Luxemburg, Germania, Țările de Jos, Belgia, Irlanda și Franța. Salariile minime naționale ale acestora variază între 1 747 EUR în Franța și 2 508 EUR în Luxemburg.
  • Grupul 2, cu un salariu minim național mai mare de 1 000 EUR, dar mai mic de 1 500 EUR pe lună. Acest grup include: Spania și Slovenia. Salariile minime naționale au fost de 1 203 EUR în Slovenia și de 1 260 EUR în Spania.
  • Grupul 3, cu un salariu minim național mai mic de 1 000 EUR pe lună. Acest grup include: Cipru, Grecia, Portugalia, Lituania, Letuania, Malta, Polonia, Cehia, Estonia, Slovacia, Croația, Ungaria, Letonia, România și Bulgaria. Salariile minime naționale ale acestor țări variază între 399 EUR în Bulgaria și 940 EUR în Cipru.

Toate țările candidate și potențial candidate cu un salariu minim național, pentru care există date disponibile, ar face parte din grupul 3, cu niveluri ale salariului minim care variază între 375 EUR în Albania și 532 EUR în Muntenegru.

Statele Unite s-ar încadra în grupa 2 (1 156 EUR pe lună, la nivel federal).

Rata medie anuală de creștere între iulie 2013 și iulie 2023 a fost cea mai mare în România (+12,9 %), urmată de Lituania (+11,2 %), Bulgaria (+9,7 %) și Cehia (+9,0 %). Cele mai mici rate medii anuale de creștere dintre statele membre ale UE au fost înregistrate în Malta (+1,7 %) și Franța (+2,0 %).

Salariile minime exprimate în standarde de putere de cumpărare

Disparitățile dintre salariile minime sunt considerabil mai mici după ajustarea diferențelor de nivel al prețurilor

Figura 2 compară salariile minime brute aplicabile la 1 iulie 2023, după ajustarea acestora la diferențele de preț dintre țări. Acest lucru se face prin utilizarea parităților puterii de cumpărare (PPC) pentru cheltuielile de consum final ale gospodăriilor. După cum era de așteptat, această ajustare reduce diferențele dintre țări. În termeni de SPP, statele membre ale UE cu salariul minim național pot fi clasificate în două grupuri diferite (a se vedea figura 2, țările din afara UE sunt prezentate separat).

Grupa 1, cu un salariu minim național mai mare de 1 000 SPP. Acest grup include: Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia, Franța, Slovenia, Spania, Irlanda, Polonia, Lituania, România, Grecia și Cipru. Salariile minime naționale ale acestora au variat de la 1 032 PPS în Cipru la 1 835 PPS în Germania.
Grupa 2, cu un salariu minim național mai mic de 1 000 SPP. Acest grup include: Portugalia, Croația, Croația, Malta, Cehia, Ungaria, Estonia, Slovacia, Letonia și Bulgaria. Salariile minime naționale ale acestora variază între 679 PPS în Bulgaria și 986 PPS în Portugalia.
Toate țările candidate și potențial candidate care au un salariu minim național ar aparține grupului 2, cu niveluri ale salariului minim cuprinse între 549 SPP în Albania și 930 SPP în Turcia[3]. Statele Unite ale Americii (SPP 896) s-ar încadra, de asemenea, în grupa 2.

Salariul minim brut din România s-a majorat la 3.000 de lei (aproximativ 612 euro), începând cu 1 ianuarie 2023, de la suma de 2.550 lei anterior. Conform unui comunicat al ministerului Muncii, această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei. Salariul minim net luat „în mână” a ajuns astfel la 1.863 lei, majorarea netă fiind de 339 lei, iar creșterea pe net de 22,2%. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei urma să beneficieze 2.181.134 de salariați, conform ministerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.