Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salariul minim în Polonia crește până la 630 de euro pe lună, echivalentul a peste 3.000 de lei

marire_de_salariu_18530300

Guvernul polonez a aprobat marţi o mărire a salariului minim pe economie, însă este vorba de o majorare mai redusă decât a promis în campania electorală, transmite DPA. Începând de la 1 ianuarie 2021, salariul minim în Polonia va creşte până la 2.800 de zloţi pe lună (630 de euro sau 750 de dolari), de la 2.600 de zloţi pe lună în prezent.

Citește și: Victorie pentru Liviu Dragnea în instanță

Majorarea de la 2.600 până la 2.800 de zloţi este mai mică decât nivelul promis de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, înaintea alegerilor parlamentare, care au avut loc în luna octombrie a anului trecut. Potrivit promisiunilor din campanie ale PiS, salariul minim urma să crească până la 4.000 de zloţi (1.030 dolari) pe lună în 2023, aproape dublu faţă de nivelul de 2.250 de zloţi pe lună, din 2019.

Cu toate acestea, îndoielile exprimate de experţi faţă de fezabilitatea acestor promisiuni s-au intensificat în contextul pandemiei de coronavirus şi al izolării care a urmat. Potrivit datelor oficiale, economia poloneză s-a contractat cu 8,2% în al doilea trimestru al acestui an.

Ca urmare a majorării până la 2.800 de zloţi pe lună de la 1 ianuarie 2021, salariul minim în Polonia va fi la jumătate faţă de salariul mediu pe economie, care în luna iulie a fost de 5.381 de zloţi.

Aproximativ 1,7 milioane polonezi câştigă în prezent echivalentul salariului minim pe economie.

PiS, partid care a câştigat alegerile din luna octombrie anul trecut, a promis că va îmbunătăţi nivelul de trai al polonezilor. Majorarea salariului minim face parte din strategia PiS de a aduce puterea de cumpărare a polonezilor mai aproape de cea a vest-europenilor şi în acelaşi timp vizează transformarea modelului economic al Poloniei dincolo de unul bazat pe mâna de lucru ieftină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.