Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salman Rushdie, primele declarații după ce a fost înjunghiat pe scenă: a fost un atac colosal!

Salman Rushdie

Scriitorul Salman Rushdie s-a descris, în primul interviu acordat după ce a fost înjunghiat la un eveniment literar în New York anul trecut, ca fiind norocos şi recunoscător că a supravieţuit atacului, potrivit The Guardian.

„Sunt norocos”, a spus Rushdie într-un interviu publicat luni de New Yorker. „Ceea ce vreau cu adevărat să spun este că principalul meu sentiment copleşitor este recunoştinţa".

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat în gât şi tors în timp ce vorbea pe scena de la Instituţia Chautauqua din vestul New York-ului, pe 12 august 2022, despre importanţa ca SUA să acorde azil scriitorilor exilaţi, informează News.ro.

Autorul, care a petrecut ani de zile ascunzându-se şi îndurând mult timp ameninţările cu moartea din cauza cărţii sale "Versetele satanice", a stat în spital timp de şase săptămâni şi şi-a pierdut vederea la un ochi, precum şi mobilitatea unei mâini.

Autorităţile l-au arestat pe Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, în legătură cu tentativa de asasinat în timpul căreia a fost rănit şi moderatorul discuţiei şi l-au acuzat pe suspect de tentativă de omor de gradul doi şi tentativă de agresiune de gradul doi. El a pledat nevinovat.

Se crede că Matar a încercat să ducă la îndeplinire fatwa - sau hotărârea - pe care fostul lider iranian, ayatollah Ruhollah Khomeini, a pus-o asupra vieţii lui Rushdie, după ce mulţi musulmani au considerat că „Versetele satanice” sunt o blasfemie în portretizarea profetului Mahomed.

În interviul pentru The New Yorker realizat de David Remnick, Rushdie a spus că l-a învinuit doar pe Matar pentru înjunghiere.

„Îl învinovăţesc doar pe el”, i-a spus Rushdie lui Remnick când a fost întrebat cine a fost de vină pentru atentatul la viaţa unui autor britanic născut în India, care a petrecut ani de zile sub protecţia poliţiei după emiterea fatwai şi care s-a mutat în SUA.

Rushdie a refuzat să dea vina pe cei responsabili cu securitatea la evenimentul unde a fost înjunghiat. Sala nu avea detectoare de metale de trecere sau pentru a monitoriza publicul pentru arme. În schimb, controlul de securitate s-a limitat la verificarea biletelor şi la împiedicarea oamenilor să aducă alimente sau băuturi.

„Am încercat foarte mult în aceşti ani să evit recriminarea şi amărăciunea”, a spus Rushdie. „Cred că nu arată bine. Unul dintre modurile în care m-am ocupat de toată treaba este să privesc înainte şi nu înapoi. Ceea ce se întâmplă mâine este mai important decât ceea ce s-a întâmplat ieri”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.