Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salvarea din Gaza ar putea veni din Cipru! Discuții cu state din Orientul Mijlociu şi UE despre un coridor umanitar

Cipru

Salvarea din Gaza ar putea veni din Cipru! Discuții cu state din Orientul Mijlociu şi UE despre un coridor umanitar

Republica Cipru a anunţat marţi că poartă discuţii cu state din Orientul Mijlociu şi Uniunea Europeană asupra propunerii sale de a stabili un coridor pentru ajutor umanitar dinspre Cipru spre Fâşia Gaza, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Nicosia militează pentru această opţiune în condiţiile în care luptele dintre Israel şi Hamas fac ravagii deja de patru săptămâni, adâncind criza umanitară din Gaza.

"Continuăm contactele diplomatice cu statele din regiune, din UE şi Naţiunile Unite, pentru ca acest coridor umanitar foarte important să devină posibil", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Konstantinos Letymbiotis în timpul unei conferinţe de presă.

Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, care a prezentat această propunere la summitul de săptămâna trecută al liderilor ţărilor din UE, urma să discute marţi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat Letymbiotis.

Cipru este statul din UE care se află cel mai aproape de Gaza, situându-se la aproximativ 370 de km nord-vest de acest teritoriu, în cel mai apropiat punct al său.

Detaliile cu privire la modul în care va funcţiona acest coridor umanitar - inclusiv în ceea ce priveşte autoritatea care l-ar administra şi problemele ce ţin de securitate - mai sunt încă discutate, potrivit unor surse.

Republica Cipru este de părere că ideea sa este una meritorie, dată fiind apropierea sa de Orientul Mijlociu şi bunele sale relaţii cu toţi vecinii săi, a spus un oficial cipriot.

Ministrul de externe al Ciprului, Constantinos Kombos, a întreprins duminică şi luni vizite în Iordania şi la Autoritatea Palestiniană. La rândul său, preşedintele Ciprului a discutat problema cu preşedintele Egiptului.

Insula cipriotă a fost o trambulină pentru câteva misiuni ale activiştilor pro-palestinieni din alte ţări care au navigat spre Gaza în perioada 2008-2010, punând la încercare blocada Israelului impusă teritoriului de coastă palestinian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.