Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salvaţi Copiii: Primii copii ucraineni născuţi în maternităţile din România primesc vaccinurile vitale. Numărul nașterilor premature, în creștere

Salvați copiii
Salvați copiii

Primii copii ucraineni vin pe lume la maternităţile din România, în vreme ce medicii din Ucraina avertizează asupra creşterii numărului de naşteri premature cauzate de condiţiile improprii de locuire, de alimentaţia deficitară şi de infecţii, anunţă organizaţia Salvaţi Copiii.

Nou-născuţii ucraineni primesc în România primele vaccinuri, vitale. Este cazul unei fetiţe de doar 10 zile, din Kiev, care a fost externată din maternitate fără a i se fi făcut vaccinările şi care a intrat ulterior în îngrijirea medicilor din Botoşani, unde maternitatea este dotată cu aparatură medicală performantă, în cadrul programului de combatere a mortalităţii infantile derulat de Salvaţi Copiii România.

Cel de-al patrulea copil ucrainean s-a născut la Maternitatea din Botoşani, puţin înainte de termen. Anxietatea pe care i-a declanşat-o războiul şi drumul greu pe care l-a parcurs din Harkiv, Ucraina, zonă aflată de la început sub bombardamente, au afectat starea mamei şi sarcina. Medicii botoşăneni au avut însă grijă ca totul să se termine cu bine: nou-născutul, un băieţel, a avut nevoie de câteva zile în incubator şi de suport respirator, iar acum este bine, alături de familie, transmite organizaţia Salvaţi Copiii.

Polina s-a născut în Kiev, cântărind la naştere doar 630 de grame, de cinci ori mai puţin decât media. Gemele Viktoria şi Veronika aveau, fiecare, 800 de grame la naştere. Mamele acestor copii au născut prematur, din cauze care ţin de război, potrivit medicilor citaţi de BBC.

„M-am gândit deseori în zilele acestea că în timp de război alăptarea salvează vieţi! Dar mai ales astăzi, când am consultat probabil cel mai mic refugiat de război, o fetiţă de 10 zile. Posibil ca maternitatea din Kiev în care s-a născut să nu mai existe, dar mama ştia sigur că trebuie să găsească o altă maternitate unde să-şi vaccineze pruncul. A acceptat cu greu pamperşi şi cele câteva lucruri, sugerând că ar trebui să-i dăm cuiva care are mai mare nevoie”, spune dr. Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog la maternitatea din Botoşani, conform news.ro.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a accelerat programul de dotare a unităţilor medicale şi a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) în zone defavorizate la nivel naţional: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale, cu aparatură şi echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Au fost achiziţionate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc. Numai în Bucureşti, 6 unităţi medicale au primit aparatură şi echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro.

În ultimii 11 ani, Salvaţi Copiii România a investit peste şapte milioane de Euro în dotarea a 102 unităţi medicale din toate judeţele ţării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi tratarea a peste 140.000 de copii.

„Prematuritatea este direct legată de sănătatea fizică şi emoţională a mamei. Or, în condiţii precare de locuire şi în contextul unui acces limitat la servicii medicale, la tratamente şi la alimentaţie sănătoasă, mamele dau naştere înainte de termen, de multe ori în săli de naştere improvizate de medicii ucraineni în subsoluri, la adăpost de bombe. Copiii din Ucraina plătesc un preţ enorm al acestui război injust”, explică Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Ultimele date ale ONU estimează că 2,8 milioane de copii sunt dislocaţi de la casele lor din Ucraina, în vreme ce alte 2 milioane de copii sunt refugiaţi în ţările vecine. În total, 64% dintre copii au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţa, şcoala şi comunitatea. Datele verificate de ONU arată că 153 de copii au murit în război şi alţi 246 au fost răniţi în atacurile armate.

Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituţii de îngrijire a copilului şi sunt în risc crescut de a fi lăsaţi în urmă.

Cei care doresc să sprijine programul de asistenţă umanitară o pot face aici: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donaţie singulară de 2 EURO.

Organizaţia Salvaţi Copiii evaluează constant nevoile copiilor şi ale familiilor acestora şi oferă asistenţă umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova, în Centrele de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum şi în taberele de refugiaţi coordonate de IGSU şi în punctele de staţionare.

Organizaţia Salvaţi Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaţionale şi sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanţi de azil şi refugiaţi, inclusiv minori neînsoţiţi şi persoane relocate, în vederea integrării lor sociale şi educaţionale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii şi familiile acestora au beneficiat de activităţi zilnice, asistenţă financiară, consiliere socială şi psihologică şi suport material şi educaţional, în cele 5 centre regionale (Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Timişoara).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.