Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

San Marino organizează un referendum pentru legalizarea avortului

cdn.dnaindia.com
avort

Unul dintre cei mai acerbi oponenţi europeni când vine vorba de avort şi-ar putea schimba percepţia începând de duminică. San Marino, o mică şi profund catolică republică, organizează un referendum pentru a răsturna o lege care datează din 1865.

Un vot „da” în cadrul referendumului va aduce o uşurare pentru persoanele pro-avort, în contextul în care autorităţile din ţări precum Polonia şi Texas au înăsprit legile în ceea ce priveşte avortul. În Malta şi în microstatele Andorra şi Vatican avortul este, de asemenea, interzis.

În prezent, în republica cu 33.000 de locuitori, femeile care aleg să pună capăt unei sarcini riscă până la trei ani de închisoare.

Vanessa Muratori, membră a Uniunii Femeilor din San Marino, consideră că referendumul din 26 septembrie va încununa o bătălie personală care se întinde pe 18 ani, pentru a oferi femeilor din mica republică aceleaşi drepturi ca în Italia, unde avortul este legat din 1978, transmite Metro.

„Îmi pasă de ţara mea şi vreau să fie civilizată”, a spus aceasta. „Mă simt ca o verigă într-un lanţ de empanciare a femeilor care depăşeşte San Marino”.

Muratori a înfiinţat o asociaţie feministă în 1994 şi a prezentat un proiect de lege pentru legalizarea avortului în faţa Consiliului Legislativ din San Marino, în 2003. La acel moment, a primit doar două voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

Experienţa a făcut-o să îşi dea seama de reticenţa la schimbare, bazată pe religie, şi a convins-o că este nevoie de o campania bine pregătită pentru a cuceri inimile şi minţile compatrioţilor ei, relatează Mediafax.ro.

Referendumul de duminică ar putea permite avortul până la 12 săptămâni de saricină şi după această perioadă în cazul în care viaţa mamei este pusă în pericol sau există o malformaţie gravă a fătului.

„Din punctul meu de vedere, acest referendum nu ar trebui să fie necesar, alegerea de a avea sau nu un copil trebuie să fie parte a libertăţii femeilor”, a spus Anita Alvarez, o studentă în vârstă de 20 de ani.

Nu este prima dată în istorie când San Marino dă dovadă de un progres lent. Femeile nu au avut dreptul de a vota în mica republică până în 1960 şi au putut să intre în politică abia începând cu 1974. De asemenea, divorţul a fost legalizat în 1986, la 16 ani după ce a fost legalizat în Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.