Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sanador, singurul spital clinic privat din București în care se efectuează tromboliza intravenoasă în urgență în AVC ischemic acut

urgente sanador

Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratarea accidentului vascular ischemic, efectuată în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor, în absența contraindicațiilor. Astfel, pentru pacienții cu AVC, timpul este o resursă valoroasă, fiecare minut fiind o cursă pentru salvare.

Spitalul Clinic Sanador este singura unitate privată din București în care se poate trata un pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut (AVC) prin tromboliză intravenoasă. Procedura presupune administrarea unei perfuzii ce conține substanța care ajută la dizolvarea cheagului de sânge ce blochează un vas. Tratamentul durează o oră și presupune un protocol dedicat și o echipă antrenată.

“În fiecare zi, numeroase persoane care au suferit un atac vascular cerebral ischemic pierd șansele de recuperare completă, deoarece nu ajung la spital în timp util pentru a primi acest tratament. Este esențial ca oamenii să recunoască simptomele unui AVC ischemic și să se prezinte într-un serviciu de urgență în primele 3 ore de la debutul său. În cadrul Spitalului Clinic Sanador dispunem de toate dotările necesare pentru tratarea acestei afecțiuni – serviciu de gardă de neurologie, radiologie și imagistică medicală, laborator de analize medicale, precum și medici neurologi foarte bine pregătiți care administrează tratamentul trombolic conform protocolului medical în vigoare“, a declarat dr. Simona Novac, Medic Primar Neurologie și Șeful Secției de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Prin administrarea acestui medicament se poate obține o evoluție mai rapidă spre ameliorare a paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne și cresc șansele pacientului de a evolua fără sechele. De altfel, tromboliza intravenoasă reprezintă tratamentul de elecție la momentul actual, pe plan mondial.

O condiție esențială este ca pacientul să vină la medic în fereastra terapeutică, adică în primele 3 ore (ideal) de la debut, maximum 4,5 ore. Anumite analizele de sânge sunt importante iar tomografia cerebrală efectuată în urgență este decisivă. Astfel, se exclude hemoragia cerebrală care contraindică tromboliza.

Conlucrarea dintre echipa de pe Ambulanță, specialiștii din CPU și medicul neurolog  - singurul abilitat să recomande administrarea tratamentului trombolitic – trebuie să fie perfectă. Astfel, pacientul odată ajuns în Compartimentul de Primiri Urgențe, medicii să poată stabili cât mai rapid dacă îndeplinește criteriile pentru tromboliză și să administreze tratamentul.

Tratamentul poate ajuta la o recuperare mai rapidă a pacientului datorită restabilirii fluxului sanguin, dar în timpul tratamentului pot apărea și complicații de tip hemoragic.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în patologia cardiovasculară la noi în țară, după infarctul miocardic. România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități (ex. handicap motor, demență) provocate de acesta. AVC ischemic reprezintă aproximativ 80 – 85% din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale. De regulă, acesta se asociază cu ateroscleroză (depuneri de lipide pe pereții vaselor de sânge), afecțiuni cardiovasculare (hipertensiunea arterială și fibrilația atrială), diabet zaharat, dislipidemie, fumat.

Simptomele unui AVC ischemic se pot instala brusc, în câteva secunde, sau se pot agrava treptat, în funcție de dimensiunea și localizarea cheagului de sânge. Acestea pot fi: pareze și paralizii, dificultăți de vorbire şi întelegere, tulburări de mers, pierderea echilibrului şi a coordonării, amorţeli, tulburări de sensibilitate la nivelul feței și membrelor, tulburări de vedere.

Printre măsurile de prevenţie care pot fi luate pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral menţionăm: adoptarea unui stil de viaţă sănătos, renunţarea la fumat, controlul tensiunii arteriale şi al glicemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.