Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancțiunile SUA la adresa Teheranului stârnesc criticile Turciei - Izolarea Iranului poate fi periculuoasă

Agerpres
iran petrol

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a criticat, marţi, decizia SUA de a reinstaura sancţiunile pentru industriile petroliere şi de transport din Iran, declarând că izolarea Iranului este periculoasă şi că este nedrept ca poporul iranian să fie pedepsit, scrie Reuters.

Comentariile lui Cavusoglu din Japonia vin la o zi după reimpunerea sancţiunilor de către Washington, ca urmare a retragerii Statelor Unite dintr-un acord nuclear cu Iranul din 2015.

„Nu credem că se poate ajunge la un rezultat prin sancţiuni. Cred că un dialog serios şi discuţiile sunt mai folositoare decât sancţiunile”, a afirmat Cavusoglu. El a adăugat că nu este uşor pentru ţări ca Turcia şi Japonia să îşi diversifice resursele pentru a implementa sancţiunile. „Nu numai ţările vecine, dar multe ţări din multe regiuni ale lumii au simţit efectele acestor sancţiuni unilaterale”, a precizat Cavusoglu.

Statele Unite au autorizat opt ţări - între care China, India, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Grecia, Taiwan şi Turcia - să continue să cumpere temporar petrol iranian, în pofida reimpunerii sancţiunilor americane, a anunţat luni secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Administraţia Trump a reinstituit toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul, cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene. Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, ele respectând în continuare tratatul şi informând că vor crea o nouă metodă de plată pentru a continua comerţul cu Iranul şi să evite sancţiunile Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.