Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Săptămâna Filmului Maghiar aduce la București 26 de filme și 11 cineaști maghiari

sala cinema

Săptămâna Filmului Maghiar începe duminică la Bucureşti, până pe 19 noiembrie urmând să fie prezentate 26 de filme la acest eveniment ajuns la cea de-a XVII-a ediţie.

Potrivit unui comunicat al Institutului Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti transmis AGERPRES, pe parcursul unei săptămâni se vor putea urmări la Cinema Muzeul Ţăranului de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi la Institutul Liszt, cele mai noi creaţii din cinematografia maghiară, filme prezentate în ultimii ani, premiate la festivaluri internaţionale şi care nu au fost proiectate până acum în Bucureşti, potrivit Agerpres.

Săptămâna Filmului Maghiar debutează duminică, la sediul Institutului Liszt, cu vernisajul expoziţiei "Sound Design", programat la ora 19,00. Aceasta este o introducere în sound design-ul filmelor maghiare, prezentând o selecţie de fragmente din 10 filme realizate în ultimii 20 de ani, cu ajutorul cărora se doreşte să se ilustreze etapele fabricării sunetului la un film: înregistrarea, care se face pe platoul de filmare sau ulterior în studio, editarea, mixajul şi sound design-ul (sunetele Foley).

La vernisaj va participa Zanyi Tamas, artist emerit distins cu Premiul Balazs Bela, care a semnat sound design-ul a peste 100 filme maghiare. Pe lângă premiile acordate de breasla cinematografică maghiară, a fost distins pentru sound design-ul filmului "Fiul lui Saul" cu Premiul Vulcain la Festivalul de Film de la Cannes (2015) şi Premiul Golden Reel acordat de Motion Picture Sound Editors la Los Angeles (2016).

După vernisaj va fi proiectat documentarul "Arta sunetului de film", regizat de Kiss Gergo în 2004. Filmul prezintă doi artişti Foley, care produc toate sunetele necesare ambianţei filmului în timpul de postprocesare sunet.

Luni, de la ora 19,00, va fi prezentată, în premieră în România, drama "Gemenele", regizată de Szilagyi Fanni. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizoarei şi a protagonistei filmului, Stork Natasa, care joacă rolul a două gemene şi care a câştigat la New York Film Week premiul pentru cea mai bună actriţă.

În programul Săptămânii Filmului Maghiar se regăsesc şi trei filme din genul fantasy: "Pasajul" în regia lui Madarasz Isti, "Prin ochii tăi" în regia lui Szabo Matyas şi pelicula pentru copii "Jos mâinile de pe Tata!" regizat de duo-ul Dobo Kata şi Gulyas Buda.

În programul de filme documentare figurează două creaţii cu tematică sportivă: "Vis olimpic în Transilvania" în regia lui Szarka Nora, film care va fi urmat de Q&A cu producătorul filmului, Csortos Szabo Sandor, şi "Echipa de argint", regizat de Borsody Istvan, care va fi prezent la proiecţia filmului.

Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia cu comedia "Vacanţă în vest", realizat de duo-ul Tiszeker Daniel - Levai Balazs.

Filmele sunt subtitrate în limba română.

Biletele s-au pus în vânzare pe www.eventbook.ro sau se pot cumpăra la casieria cinematografului.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti poate fi consultat pe site-urile https://culture.hu/bucuresti şi www.ccu.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.