Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Săptămâna parlamentară va începe cu o zi de foc: Se citește moţiunea de cenzură şi scrisoarea lui Klaus Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
sedinta solemna parlament

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca luni plenul comun să continue, după citirea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie, cu numirea unui vicepreşedinte ASF şi prezentarea unei scrisori a preşedintelui Iohannis pentru participarea forţelor Armatei şi ale MAI României la misiuni şi operaţii în afara României în anul 2019 informează Agerpres.

"Luni de la ora 16,00 va fi citită moţiunea, apoi va fi un plen comun în care se vor vota câteva funcţii - mă refer vicepreşedintele la ASF, un membru supleant în CA al TVR, o scrisoare a preşedintelui Iohannis pentru participarea României cu trupe în Qatar. Va fi o şedinţă mai lungă luni după amiază", a spus deputatul PSD Florin Iordache.

Potrivit scrisorii preşedintelui Iohannis, "continuarea participării forţelor armate ale României la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român constituie o componentă importantă a consolidării profilului strategic al României în cadrul comunităţii internaţionale".


Citeste si Coaliția, sub presiune: Opoziție depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE


"Având în vedere că în pachetul de forţe ale Armatei României care pot fi puse la dispoziţie în vederea participării forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019 sunt incluse şi forţe care participă în cadrul Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh, condusă de SUA, şi ca urmare a extinderii misiunilor de supraveghere şi pe teritoriul statului Qatar, în temeiul şi în condiţiile art. 7 alin. 2 din Legea 121/2011 solicit Parlamentului României să aprobe extinderea ariei de dislocare a acestor forţe prin includerea a teritoriului statului Qatar", se arată în scrisoarea adresată Parlamentului de Klaus Iohannis.

"Ministerul Apărării Naţionale va încheia memorandumuri de înţelegere cu partenerul american şi cu alte state membre ale Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh, care îşi exprimă dorinţa de a sprijini forţele române în teatrele de operaţii. Personalul participant la operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2019 va avea dotarea tehnică şi armamentul necesare îndeplinirii misiunilor specifice fiecărui teatru de operaţii, iar fondurile financiare sunt asigurate din bugetele alocate Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2019", se menţionează în documentul citat.

Pe de altă parte, plenul reunit va dezbate raportul Comisiilor de specialitate din Parlament întocmit în urma audierii candidaţilor pentru un post de vicepreşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Gabriel Grădinescu a primit pe 4 decembrie aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu 28 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi o abţinere.

Grădinescu urmează să fie validat prin vot de plenul reunit al Parlamentului pentru a ocupa această funcţie.

Postul a devenit vacant, după ce deputatul PSD Sorin Bota, care fusese validat de Parlament în 14 noiembrie pentru această funcţie, a renunţat o săptămână mai târziu, pe 21 noiembrie.

Pentru funcţia de vicepreşedinte ASF au mai candidat Vicenţiu Constantinoiu, Cătălin Mancaş, Adrian Mitroi, Cătălina Sava, Ioan Ţara, iar Mircea Oancea şi Andrei Stamatian şi-au depus dosarele, dar nu s-au prezentat la audierile din comisiile de specialitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.