Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Săptămâna viitoare, debitul Dunării va fi sub media lunii martie

digi24.ro
dunare fierbe

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 6.100 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), arată prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 9 martie 2024.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând prima parte a intervalului unde vor fi în creştere pe sectorul Bechet - Cernavodă şi a doua parte a intervalului unde vor fi în creştere uşoară pe sectorul Cernavodă - Tulcea, scrie agerpres.ro.

Specialiştii INHGA estimează un debit maxim al Dunării de 9.500 mc/s, în luna martie, în timp ce debitul minim este de 6.500 mc/s, cu o medie multianuală lunară de 6.700 mc/s, scrie agerpres.ro.

În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi, în general, staţionare, exceptând râurile mari din jumătatea de vest a ţării, unde vor fi în scădere.

"Pe toată durata intervalului sunt posibile creşteri de niveluri şi debite, pe unele râuri din zonele de deal şi munte, ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană, precipitaţiilor prognozate, slabe cantitativ şi propagării", avertizează hidrologii.

În prognoza trimestrială emisă de INHGA se prognozează pentru luna martie 2024 un regim hidrologic ce se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur Someşul Mare, Bistriţa, cursul superior al Prutului şi la valori cuprinse între 80-100% pe râurile din bazinele hidrografice: Someş - aval staţia hidrometrică Dej, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, pe cursul superior al Jiului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30%) se vor înregistra pe Vedea, Rm.Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.