Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şapte chinezi au fost inculpaţi în SUA, sub acuzaţia că au participat la o campanie de repatriere forţată

theglobeandmail.com
china

Justiţia americană a inculpat joi şapte cetăţeni chinezi acuzaţi că au încercat să oblige un compatriot de-al lor, rezident în SUA, să se întoarcă în China, în cadrul unei campanii de repatriere forţată desfăşurate de Beijing, relatează AFP.

Potrivit Ministerului american al Justiţiei, cei şapte suspecţi au participat la operaţiunea "Vânătoare de vulpe" care implică "brigăzi de repatriere" clandestine, care încearcă să-i forţeze pe expatriaţi să se întoarcă în China.

Beijingul a prezentat această operaţiune drept o strategie de luptă împotriva corupţiei, dând asigurări că serviciile sale respectă legile internaţionale cu prilejul deplasărilor lor peste hotare, potrivit Agerpres.

Cele şapte persoane inculpate joi ar fi supravegheat şi hărţuit familia unui cetăţean chinez, prezentat sub identitatea fictivă John Doe-1 pentru a-i proteja anonimatul.

Acţiunile lor aveau drept scop "provocarea repatrierii forţate a unui rezident american în China", a declarat procurorul Breon Peace într-un comunicat.

"SUA se opun cu fermitate acestor încălcări flagrante ale suveranităţii naţionale şi îi vor urmări în justiţie pe indivizii care servesc drept agenţi ilegali ai statelor străine", a promis el.

Doi dintre acuzaţi au fost arestaţi joi, însă ceilalţi cinci se află încă în libertate.

În ianuarie, asociaţia Safeguard Defenders, cu sediul în Spania, a publicat un raport care acuză China că a forţat circa 10.000 de persoane să revină pe teritoriul său din 2014, prin intermediul unor operaţiuni ilegale în ţări străine.

În cadrul operaţiunilor "Vânătoare de vulpe" şi "Sky Net", autorităţile au utilizat metode extrajudiciare, precum intimidarea, hărţuirea sau chiar răpirea, potrivit documentului.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.