DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Săracele bănci bogate: BCR și-a majorat PROFITUL NET cu 80% mai mult decât anul precedent

BCR

Banca Comercială Română (BCR) a realizat un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 de milioane de euro), anul trecut, în creștere cu 80% față de anul precedent, pe baza rezultatului operaţional, a costurilor de risc reduse şi a performanțelor pentru toate liniile de business.

Activele băncii au crescut cu 0,85%, anul trecut, comparativ cu anul anterior, până la 71,53 miliarde de lei, scrie mediafax.ro.

Citește și: Reacția PSD cu privire la victoria lui Kovesi. Ce s-a spus

Asta, în condițiile în care Erste Group, acționarul Băncii Comerciale Române (BCR), a doua bancă din România, a raportat un profit net de aproape 1,8 miliarde de euro, anul trecut, o creștere cu aproximativ 36% față de anul anterior, arată datele afișate joi.

De asemenea, rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a crescut la 1,79 miliarde de euro, o creștere de 36,3%, comparativ cu anul anterior.

Citește și: Atenție! Noi tensiuni între Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pe tema OUG 114

Rezultatul operaţional s-a situat la 1,63 miliarde de lei (351,4 milioane de euro), mai mare cu 21,7% decât rezultatul din anul precedent, ca urmare a îmbunătăţirii venitului operaţional.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 16%, la 2,047 miliarde de lei (aproape 440 de milioane de euro), ca urmare a creşterii nivelului dobânzilor în piaţă, precum şi a volumelor mai mari de credite și conturi curente.

Citește și: Gigi Becali reacționează! Ce are de spus după acuzațiile de ultraj

Veniturile nete din comisioane au avansat cu 0,9%, până la 706,8 milioane de lei (aproape 152 de milioane de euro), datorită veniturilor mai mari din mentenanță, precum și a tranzacțiilor cu și fără numerar. Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 26%, la 446,8 milioane de lei (96 de milioane de euro).

Venitul operaţional a crescut cu 13,8%, la 3,28 miliarde de lei (706 milioane de euro), ca urmare a creşterii veniturilor nete din dobânzi, a veniturilor din comisioane și a rezultatului net din tranzacționare.

Citește și: Reacția lui Ilie Năstase la aflarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1. Ce a avut de spus fostul tenismen

Cheltuielile administrative generale în 2018 au ajuns la 1,65 miliarde de lei (354,6 milioane de euro), mai mari cu 6,9%, fiind impactate de cheltuilile mai mari de personal, de cheltuielile sezoniere și de cele de marketing.

Ca atare, raportul cost-venit s-a situat la 50,2% în anul 2018, faţă de 53,5% în anul 2017.

Citește și: Dezvăluiri șocante! Cine i-a oferit votul de aur Laurei Codruța Kovesi

Au fost înregistrate costuri de risc mai mari în anul 2018 comparativ cu anul precedent (121,2 milioane de lei versus 32,4 milioane de lei), din cauza constituirilor de provizioane mai mari înregistrate în 2018.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,8%, la 31 decembrie 2018, comparativ cu nivelul de 8,1% din decembrie 2017, ca urmare a rezultatelor din activitatea de recuperare de credite neperformante și a tranziţiei la IFRS9. Gradul de acoperire cu provizioane a fost de 100,3% la finalul anului 2018.

Citește și: Reacția PSD cu privire la victoria lui Kovesi. Ce s-a spus

Raportul de solvabilitate conform regulamentului privind cerințele de capital (CRR), doar banca, în decembrie 2018 se afla la nivelul de 21%, semnificativ peste cerinţele obligatorii de 8% ale Băncii Naţionale a României.

De asemenea, rata capitalului de Rang 1+2 era de 19,6% (Grup BCR) în decembrie 2018.

Citește și: Gigi Becali reacționează! Ce are de spus după acuzațiile de ultraj

Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 8,7%, la 36,4 miliarde de lei (7,8 miliarde de euro), la 31 decembrie 2018, în principal datorită creșterii susținute a creditelor retail, în timp ce stocul de credite corporate a crescut marginal.

BCR a generat credite totale noi, acordate în moneda locală persoanelor fizice și microîntreprinderilor, de peste 8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) în 2018, pe baza creşterii, faţă de 2017, cu 50% a vânzărilor de credite de nevoi personale „Divers” şi o creştere de trei ori a vânzărilor pentru creditul standard imobiliar „Casa Mea”. BCR deţine o cotă de piață de peste 22% din creditele imobiliare acordate în 2018.

Citește și: Reacția lui Ilie Năstase la aflarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1. Ce a avut de spus fostul tenismen

Depozitele de la clienţi au crescut cu 5%, până la 55,099 miliarde de lei (11,81 miliarde de euro) la 31 decembrie 2018, motorul de creștere fiind depozitele retail.

Vânzările pentru microîntreprinderi au crescut cu 32% în raport cu 2017, susţinute de produse noi lansate şi de faptul că BCR este un finanțator important în programul guvernamental Start-Up Nation. Vânzările au fost impulsionate și de lansarea în semestrul doi din 2018 a soluției de finanțare BCR Immediat, dedicat companiilor cu cifra de afaceri între 1 și 3 milioane de euro.

Citește și: Dezvăluiri șocante! Cine i-a oferit votul de aur Laurei Codruța Kovesi

Co-finanţarea proiectelor dezvoltate cu fonduri europene a crescut în ultimul an, BCR având un portofoliu total de co-finanţări de 1,84 miliarde de euro. Cea mai mare pondere a finanțărilor a mers către proiecte de infrastructură, dezvoltare rurală și regională.

BCR, doar banca, a aprobat credite noi pentru companii (facilități de credit, scrisori de garanție/ acreditive, facilități de finanțare a comerțului) în valoare de 7,1 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) în 2018. Au fost finanțate sectoare precum industria prelucrătoare (în principal auto), agricultură, servicii medicale și IT. Stocul total al finanțărilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, care include și activitatea de leasing, a înregistrat o creştere de 15% față de 2017, depășind 5,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro).

Citește și: Reacția PSD cu privire la victoria lui Kovesi. Ce s-a spus

„2018 a fost un an de consolidare a parteneriatelor strategice dezvoltate cu clienții noștri, în care am continuat să sprijinim companiile românești și multinaționale care au creat valoare adăugată în economie. (…) Din păcate, de la finalul lui 2018 lucrăm într-un context economic mai impredictibil ca niciodată. Direcția în care ne îndreptăm în prezent poate influența puternic generațiile viitoare. Este necesar să ne așezăm cu toții la masă și să analizăm la rece ce funcționează și ce nu. Istoria recentă arată ca taxele sectoriale nu ajută economiile ce o aplică și creează neîncredere”, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Citește și: Gigi Becali reacționează! Ce are de spus după acuzațiile de ultraj .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.