Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi: PS Ignatie a oficiat slujba de la Catedrala Episcopală din Huşi

basilica.ro
Catedrala Episcopală din Huşi

Sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi a început, la Catedrala Episcopală din Huşi, marți după-amiază, cu slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie.

Episcopul Hușilor a condus apoi procesiunea cu moaștele Sfintei Chiriachi pe străzile orașului.

Un număr impresionant de creștini, alături de preoții din cuprinsul întregii eparhii, au însoțit-o pe Sfânta Muceniță Chiriachi în pelerinajul din inima municipiului Huși, în pofida ploii torențiale de vară, notează Episcopia Hușilor.

Moaștele Sfintei Chiriachi (mâna stângă) se află la Huși încă din 1877. Această procesiune era organizată la Huși încă din vechime, dar tradiția a fost întreruptă abrupt de regimul comunist ateu și reluată ulterior. Pelerinajul este expresia cinstirii de care se bucură sfânta la Huși, fiind considerată ocrotitoarea eparhiei, scrie Basilica.ro.

Moaştele Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, alături de Icoana relicvar a Sfinţilor ocrotitori ai Catedralei Episcopale, s-au aflat într-un baldachin amenajat în apropiere, astfel încât cei prezenţi au putut să se închine.

Vom stărui, an de an, ca cinstirea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi să devină una conform luminii și mărturisirii ei de credință”, a spus PS Ignatie marți seară.

"În ambianţa de rugăciune, de linişte şi reculegere am cinstit-o pe cea care este de atâtea veacuri ocrotitoarea episcopiei noastre, pe Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi. (...) Ca un laitmotiv al slujbei sfintei, este adusă în atenţia noastră frumuseţea chipului Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, un chip imprimat de slava cea necreată a lui Hristos. Să îl iubim pe Hristos, să îl iubim pe Dumnezeu cu întreaga noastră fiinţă şi ne vom raporta la el aşa cum s-au raportat mucenicii, pentru care nimic nu era mai important din ceea ce ţinea de lumea aceasta, nici pregătirea lor profesională, nici poziţia lor socială, nici inteligenţa lor, nici măcar familia. în prim-planul vieţii mucenicilor era Hristos şi dacă este Hristos, ne vom putea raporta cu foarte mult firesc şi cu foarte multă autenticitate şi faţă de familie şi faţă de pregătirea noastră profesională, faţă de toate darurile pe care Dumnezeu le-a aşezat cu atâta migală şi generozitate în sufletele noastre. Prin urmare, iubirea faţă de Hristos este cea care atrage pe chipul nostru, aşa cum a aşezat pe chipul Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, slava, lumina cea necreată", a spus episcopul Ignatie al Huşilor, relatează Agerpres.ro.

Ierarhul a mărturisit că își dorește ca „Cinstirea Sfintei Chiriachi să devină, în Episcopia Hușilor, aidoma cinstirii de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva la Iași, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou la București, Sfânta Muceniță Filofteia la Argeș, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Icoana Maicii Domnului de la Nicula, și aidoma cinstirii Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Mitropoliei Banatului”.

Urmărește slujba de hram este oficiată la Catedrala din Huși de de Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului împreună cu Episcopii Ignatie al Hușilor și Timotei al Spaniei și Portugaliei:

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.