Siguranţa alimentelor începe cu informarea şi cu decizii responsabile, afirmă preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România (ANSVSA), Alexandru Bociu, care sfătuieşte populaţia să achiziţioneze alimente numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar.
"Pentru mulţi dintre noi, sărbătorile de iarnă înseamnă masă în familie, preparate tradiţionale şi momente pline de bucurie împreună cu cei dragi. Din păcate, în această perioadă creşte şi vulnerabilitatea consumatorilor în faţa produselor alimentare neconforme sau comercializate ilegal, în special în mediul online, de pe reţelele de socializare. Îndemnul meu este clar: achiziţionaţi alimente doar din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor (platformele de comerţ online). În spaţii necontrolate, nu există garanţia păstrării temperaturii, fluxului de producţie, condiţiilor de igienă sau trasabilităţii. Produsele prezentate ca 'de casă', fără control sanitar-veterinar, pot fi preparate în garaje, bucătării improvizate sau spaţii greu de verificat, iar riscul contaminării cu Salmonella, Listeria sau alte microorganisme este real. Siguranţa alimentelor începe cu informarea şi cu decizii responsabile", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Bociu.
Pentru a sprijini consumatorii în această perioadă, ANSVSA a transmis o serie de recomandări şi avertizări şi a lansat Ghidul de cumpărături responsabile, un set de recomandări practice privind alegerea alimentelor în condiţii de siguranţă. Aceste materiale sunt disponibile pe paginile oficiale de Facebook şi TikTok ale instituţiei, precum şi pe site-ul ANSVSA.
Totodată, preşedintele ANSVSA reaminteşte că orice consumator poate verifica dacă o unitate comercială este autorizată sanitar-veterinar prin accesarea bazei de date publicate pe site-ul instituţiei.
"Avem o bază de date cu toate unităţile autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar din România. Consumatorii pot căuta după denumirea unităţii, localitatea sau codul de autorizare. În plus, la faţa locului, orice unitate autorizată trebuie să afişeze vizibil documentul de înregistrare sau autorizare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. Dacă acest document lipseşte sau refuză să vi-l arate, este un semnal de alarmă major. În pieţe şi târguri, comercianţii trebuie să aibă documente de provenienţă pentru fiecare produs - nu ezitaţi să le cereţi!", a transmis acesta.
În privinţa comercializării ilegale a cărnii de porc fără control sanitar-veterinar, Bociu a precizat că sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare sunt semnificative, amenzile putând ajunge şi la 50.000 de lei pentru persoane juridice.
"Legislaţia este fermă: comercializarea cărnii de porc şi a produselor din carne de porc fără control sanitar-veterinar este interzisă, inclusiv vânzarea din gospodării, pe grupuri de social media sau prin anunţuri online. Concret, amenzile variază între 5.000 şi 10.000 de lei pentru persoane fizice şi pot ajunge la 50.000 de lei pentru persoane juridice. În cazuri grave, pot interveni şi organele judiciare. În cazul în care comercializarea ilegală duce la îmbolnăvirea consumatorilor, vorbim despre răspundere penală, cu posibilitatea de a primi pedepse cu închisoarea. Aceste măsuri nu sunt formale - ele sunt esenţiale pentru protejarea sănătăţii consumatorilor şi pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Virusul a avut şi are un impact major asupra crescătorilor din România şi nu ne permitem imprudenţe", a subliniat el.
Referindu-se la sacrificarea porcilor în gospodării, preşedintele ANSVSA atenţionează asupra riscurilor asociate consumului de carne netestată.
"Trichineloza este o boală gravă, iar riscul de îmbolnăvire este ridicat. Testarea este obligatorie şi reprezintă singura garanţie că vom consuma o carne sigură. Îi rog pe toţi cei care sacrifică porci în gospodărie să nu consume carne fără examinarea trichineloscopică în laboratoarele sanitar-veterinare autorizate. Nu vorbim despre o simplă formalitate - ci despre o măsură vitală pentru sănătatea oamenilor. Cazurile severe de trichineloză pot duce la spitalizare şi complicaţii dramatice. Simptomele includ febră foarte mare, dureri musculare severe, umflături ale feţei şi, în cazurile grave, pot apărea probleme cardiace şi neurologice care pun viaţa în pericol. Nicio masă tradiţională nu merită asumarea acestui risc. Vreau să subliniez că testarea este una rapidă. Examinarea probei durează doar câteva minute şi poate fi efectuată în laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din fiecare judeţ. Această verificare aparent simplă vă poate proteja sănătatea dumneavoastră şi a familiei", a adăugat oficialul ANSVSA.
În ceea ce priveşte diferenţele dintre carnea provenită din comerţ şi cea din gospodării, Bociu a subliniat că nivelul de siguranţă este acelaşi atunci când sunt respectate toate procedurile legale.
"Diferenţa esenţială este gradul de supraveghere şi control. Carnea din comerţ - de la ferme autorizate şi abatoare - trece prin multiple niveluri de control: inspecţie ante-mortem şi post-mortem, testare pentru trichineloză, verificarea reziduurilor de medicamente, etichetare completă cu trasabilitate. Aveţi garanţia unui sistem complet de siguranţă. Problema apare când oamenii ocolesc testarea sau comercializează carne din gospodărie fără control - aici riscurile sunt foarte mari. Carnea 'de la ţară' nu este automat mai sigură decât cea din comerţ - siguranţa vine din respectarea procedurilor, nu din originea produsului", a menţionat şeful Autorităţii.
În contextul pregătirilor pentru sărbători, inspectorii ANSVSA au intensificat controalele la nivel naţional, atât în pieţe şi târguri, cât şi în unităţi de procesare, depozitare şi comercializare.
"În această perioadă se desfăşoară acţiuni de control intensificate, în mod coordonat, în: pieţe agroalimentare, târguri tradiţionale, târguri de Crăciun, unităţi de procesare, depozitare şi comercializare, zonele unde se sacrifică porci. Verificăm tot: etichete, documente de provenienţă, temperaturi, condiţii de igienă, trasabilitate, modul în care este respectată legislaţia în vigoare şi cerinţele sanitar-veterinare. Ne asigurăm că produsele puse pe piaţă sunt sigure şi conforme", a adăugat Alexandru Bociu.
În paralel, controalele au în vedere şi prevenirea risipei alimentare.
"Am transmis comercianţilor recomandări privind etichetarea corectă, gestionarea stocurilor şi donarea alimentelor încă sigure consumului către ONG-uri sau bănci pentru alimente, conform legislaţiei. Obiectivul nostru este clar: să protejăm sănătatea publică, să prevenim riscurile alimentare şi să garantăm un comerţ corect pentru cetăţeni", a mai transmis şeful ANSVSA.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, cele mai frecvente probleme constatate sunt legate de etichetarea incorectă, nerespectarea temperaturilor de depozitare, absenţa documentelor de provenienţă şi condiţii necorespunzătoare de igienă.
În concluzie, Bociu reiterează apelul către consumatori de a cumpăra alimente doar din locuri autorizate şi de a semnala eventualele nereguli.
"Noi nu dorim să îngreunăm accesul la produse tradiţionale, dimpotrivă: lucrăm pentru ca acestea să fie sigure, legale şi conforme. Faceţi alegeri responsabile, informaţi-vă, cumpăraţi din surse autorizate şi nu ezitaţi să cereţi documente sau explicaţii. Vreau să subliniez că tradiţiile culinare româneşti sunt valoroase şi le susţinem - dar ele trebuie să meargă mână în mână cu siguranţa alimentară. Puteţi avea şi masa tradiţională perfectă şi sănătatea protejată - cele două nu se exclud", a adăugat el.
În cazul constatării unor neconformităţi, acestea pot fi sesizate instituţiei prin linia gratuită de Call Center 0800.826.787 sau la adresa de email callcenter@ansvsa.ro. Termenul maxim de soluţionare a reclamaţiilor este de 48 de ore.
Potrivit datelor ANSVSA, în perioada similară a anului trecut, inspectorii ANSVSA au aplicat sancţiuni în valoare totală de 9.617.058 de lei şi au retras de la comercializare 1.959 de tone de produse alimentare neconforme.






























Comentează