Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

b365.ro
sarbatoare sarbatori religioase

Ortodoxe

Sf. Sfinţit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei

Greco-catolice
Sf. ep. Patriciu şi cei împreună cu el

Romano-catolice
Sf. Celestin al V-lea, pp.

Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 mai.

A fost episcop în cetatea Prusa din Bitinia, regiune istorică aflată în nord-vestul Asiei Mici. La Niceea, în Bitinia, a avut loc primul Sinod Ecumenic, convocat de împăratul Constantin cel Mare în anul 325.

Sfântul Patrichie a păstorit în vremea persecuţiilor anticreştine ordonate de împăratul roman Iulian Apostatul (361-363).

În Prusa exista un izvor cu ape termale, unde se tratau diferite boli şi unde se construise un templu închinat zeului roman al medicinii, Asclepios. Se obişnuia ca cei vindecaţi să aducă ofrande în acest templu, drept mulţumire pentru binefacerea primită.

Prefectul Bitiniei, Iuliu, a venit pentru îmbăiere la izvor şi a poruncit să fie adus acolo şi episcopul Patrichie, împreună cu trei preoţi, prilej de a le exemplifica cât de mare este puterea zeilor la care el se închină, dacă oferă astfel de tămăduiri oamenilor.

Sfântul Patrichie a spus atunci că izvoarele acestea tămăduitoare şi întreaga creaţie stau în puterea Dumnezeului celui viu şi nu a idolilor făcuţi din piatră sau din alt material. "Cu adevărat Hristos este Ziditorul a toată făptura, iar nu altul, căci este scris: Toate printr-Însul s-au făcut şi fără de Dânsul nimic nu s-a făcut, din ce s-a făcut. Şi iarăşi: Zeii păgânilor sunt diavoli; iar Domnul a făcut cerurile", a arătat ierarhul (Vieţile Sfinţilor).

"Deci, de te voi arunca pe tine în aceste ape fierbinţi, al căror Făcător zici că este Hristos, iar nu zeii noştri, oare te va păzi pe tine Hristos nevătămat de fierbinţeala acestora?", a replicat demnitarul.

"Ştiu puterea Hristosului meu", a spus Sfântul Patrichie, "că poate, de va voi, să mă păzească întreg şi nevătămat de apele acestea, iar eu aş vrea, ca prin apele acestea, să mă dezleg din această viaţă vremelnică şi să vieţuiesc cu Hristos în veci. Însă, nu voia mea, ci voia Lui cea sfântă să se săvârşească".

Sfântul Patrichie a fost aruncat, la ordinul prefectului, în apele clocotite, care i-au rănit pe cei ajunşi de stropii fierbinţi cu arsuri grave. El a rămas însă nevătămat.

A fost scos în cele din urmă din apă de către soldaţi şi împreună cu ceilalţi trei slujitori ai bisericii locale, preoţii Acachie, Meneandru şi Polien, a fost omorât prin tăierea capului. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.