Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 19 martie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 19 martie

Ortodoxe
Sf. Mc. Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sf. Mc. Marian Diaconul

Greco-catolice
Sf. m. Hrisant şi Daria. Sf. Iosif, Patronul Bisericii Universale

Romano-catolice
Sf. Iosif, soţul Sf. Fc. Maria; Fer. Marcel Callo, m.


Sfinţii Mucenici Hrisant, Daria şi cei împreună cu ei sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 martie.

Sfântul Mucenic Hrisant s-a născut în Alexandria, Egipt. Era fiul unui nobil, Polemie, care a plecat la Roma împreună cu familia sa şi acolo a fost făcut senator.

Hrisant a studiat la şcoli din Egipt şi Roma, dar a dorit să cunoască şi Sfânta Scriptura. După ce a citit cu atenţie Sfânta Evanghelie şi cărţile Apostolilor, spunea către sine: "Ţi se cădea ţie, Hrisante, să citeşti scripturile păgânilor, cele pline de întuneric, până ce nu cunoşteai lumina adevărului, pe care aflând-o, ţine-te numai de ea, căci nu este înţelept să te întorci iarăşi din lumină la întuneric" (Vieţile Sfinţilor).

Luând legătura cu un preot creştin sihastru, pe nume Carpofor, a înţeles de la acesta desăvârşit tainele dumnezeieştii Scripturi şi a primit Sfântul Botez, iar la scurt timp a ajuns să predice Sfânta Evanghelie la Roma.

Pentru că nu a fost cu putinţă ca Sfântul Hrisant să fie înduplecat să părăsească credinţa creştină, tatăl său a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, în nădejdea că aceasta îl va convinge să redevină păgân.

Tânăra Daria, preoteasă a zeiţei Atena, a devenit însă şi ea creştină, după căsătoria cu Hrisant, hotărând amândoi să nu trăiască la un loc.

Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria au strâns în jurul lor obşti separate de creştini, bărbaţi şi femei care îşi închinau viaţa lui Hristos. Faptul acesta a stârnit mari proteste la Roma, căci cei care erau părăsiţi de soţii lor reclamau ruperea legăturilor pe care le avuseseră, iar tinerii se plângeau pentru desfacerea logodnelor.

Au ajuns în cel din urmă în faţa autorităţilor, în vremea împăratului Numerian (283-284), fiind daţi pe mâna unui aspru persecutor, Claudiu. Văzând răbdarea la chinuri şi auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat, împreună cu ostaşii săi, cu soţia şi cei doi fii.

Din ordinul împăratului, Claudiu împreună cu fii săi şi cu ostaşii au fost ucişi, iar Hrisant şi Daria au fost îngropaţi de vii. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.