Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 22 martie - Sfântul Vasile din Ancira și Sfânta Drosida, fiica împăratului Traian

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 22 martie

Ortodoxe

Sf. Sfinţit Mc. Vasile, preotul din Ancira; Sf. Mc. Drosida, fiica împăratului Traian

Greco-catolice

Sf. pr. m. Vasile din Ancira

Romano-catolice

Sf. Lia, văduvă

--

Sfântul Sfinţit Mucenic Vasile, preot al bisericii din Ancira (Ankara), este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 martie.

"Sfântul Vasile, preotul Bisericii Ancirei, din cetatea Galatiei, cu totul se sârguia să înveţe pe oameni adevărul creştinesc şi să-i întoarcă din calea diavolească şi din toate lucrurile cele rele ale aceluia. El neîncetat propovăduia că vreme cumplită a sosit şi că în multe feluri sunt căpeteniile cetelor iadului; pentru că satana are slugile sale, dintre care unele îmbrăcate în haine de oi, iar înăuntru fiind lupi răpitori, şezând lângă calea acestei scurte vieţi, ca să vâneze sufletele spre pierzare, a căror meşteşugire şi răpire o arată această vreme". (Vieţile Sfinţilor)

A trăit în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), nepot al împăratului Constantin cel Mare (337-377), care a restaurat păgânismul, a redeschis templele păgâne, unde se aduceau jertfe zeilor. Pentru a lovi în Biserică, împăratul Iulian a dat libertate tuturor ereziilor, pentru ca, nimicindu-se reciproc, să distrugă în acelaşi timp forţa şi unitatea creştinismului.

În acelaşi timp a dispus demiterea funcţionarilor creştini, a soldaţilor şi a profesorilor botezaţi în Hristos.

Sfântul Vasile slujea atunci ca preot în Ancira şi era un apărător al dreptei credinţe, pentru aceasta a fost închis şi torturat. Aflat în vizită în cetate, împăratul a încercat să-l convingă pe preotul Vasile să renunţe la Hristos, dar nu a reuşit. Au urmat alte chinuri fără măsură, în timpul cărora Sfântul Vasile a murit.

* Sfânta Drosida, fiica împăratului roman Traian (98-117), a fugit din palat imperial şi s-a apropiat de un grup de fecioare creştine care strângeau moaştele sfinţilor omorâţi pentru credinţă.

Au fost prinse împreună atunci când s-au dus să strângă trupurile creştinilor morţi, căci acestea erau păzite din ordinul împăratului. Tovarăşele sale au fost aruncate în vase cu aramă topită, iar Sfânta Drosida a fost ţinută sub pază, pentru a se întoarce de la faptele sale.

Din ordinul împăratului s-a ridicat atunci în oraş un cuptor mare în care ardea mult foc, iar deasupra lui a fost scris un mesaj pentru creştini: "Bărbaţi galileeni, care vă închinaţi Celui răstignit, scăpaţi-vă pe voi de mai multe munci, iar pe noi de osteneli şi fiecare din voi, singur să se arunce în cuptorul pregătit cu foc".

Spre acest cuptor a mers şi Sfânta Drosida dar pe drum s-a gândit că nu este botezată, s-a botezat singură într-un lac în numele Sfintei Treimi, iar după opt zile a trecut la Domnul. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.