Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 26 iulie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 26 iulie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma; Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel

Greco-catolice
Sf. m. Ermolau, Ermip şi Ermocrat; Sf. m. Paraschiva

Romano-catolice
Ss. Ioachim şi Ana; Bartolomea Capitano, călug.


Sfântul Sfinţit Mucenic Ermolae este pomenit în calendarul creştin ortodox în 26 iulie.

Sfântul Ermolae a făcut parte din clerul bisericii din Nicomidia, care a fost incendiată în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor.

În ajunul Crăciunului anului 304, biserica din Nicomidia a fost incendiată în timpul slujbei, iar creştinii găsiţi în cetate au fost ucişi - atunci au suferit martiriu 20.000 de oameni, sfinţi mucenici pomeniţi la 28 decembrie.

Preotul Ermolae a scăpat cu viaţă din această încercare şi a continuat să predice Evanghelia, până când a fost prins de autorităţi şi omorât.

Este preotul care l-a adus la credinţă şi l-a botezat pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

* Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sfântul Ioanichie a intrat din tinereţe în obştea monahală a schitului Cetăţuia-Negru-Vodă şi s-a retras ca pustnic într-un loc numit Valea Chiliilor. Timp de 30 de ani, la începutul secolului al XVII-lea, s-a nevoit într-o peşteră săpată într-un perete abrupt al muntelui.

Se spune că uneori ucenicul său îi aducea la peşteră pâine şi apă, pe care le cobora până la gura peşterii cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul schitului îi trimitea, pe aceeaşi cale, Sfintele Taine.

Pentru multa sa nevoinţă şi rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit să-şi cunoască timpul mutării la Domnul, timp pe care l-a săpat în piatra de deasupra mormântului, "Ioanichie Schimonah, 1638".

Moaştele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când egumenul schitului Cetăţuia, ieromonahul Pimen, s-a coborât cu o frânghie în peşteră şi a descoperit pe un pat de piatră osemintele întregi, galbene şi bine mirositoare ale sihastrului din Valea Chiliilor.

Din 1990, odoarele sfinte au fost păstrate în biserica rupestră a Mănăstirii Cetăţuia. În 20 ianuarie 2013, sfintele moaşte au fost mutate la Mănăstirea "Negru Vodă" din Câmpulung Muscel.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din zilele de 18-19 iunie 2009, s-a aprobat canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeş), cu ziua de prăznuire la 26 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.